Giambattista Valli over zijn tijdloze bruidscollectie onthuld op BBFW

Giambattista Valli over zijn tijdloze bruidscollectie onthuld op BBFW

Vertaald door
Roberta HERRERA

Gepubliceerd
27 april 2024

Kort na zijn debuutshow op de bruidsmodeshow vond Giambattista Valli troost in een van de bovenkamers van het historische Llotja del Mar in Barcelona. Het grootse middeleeuwse gebouw, dat ooit de openbare bank van Catalonië huisvestte en talenten als Picasso en Dalí koesterde, is een bekende achtergrond. voor Valli, gewend als hij is aan de grandeur van de salons van Versailles en de unieke ontwerpen van de haute couture. Hij zette zijn kenmerkende zwarte zonnebril af en sprak openhartig over de branche.

Ter gelegenheid van zijn uitstapje naar bruidsmode onthulde Valli de ‘Love Collection’ tijdens de Barcelona Bridal Fashion Week op 18 april. De show, bijgewoond door meer dan 450 gasten, waaronder stijliconen als Olivia Palermo en actrice Hiba Abouk, bevatte 30 ontwerpen uit zijn eerste twee collecties. van de lijn. Dit evenement zette de erfenis voort van gewaardeerde labels als Elie Saab, Viktor&Rolf en Marchesa, die eerder de Barcelona Bridal Night sierden.

Ontwerper Giambattista Valli aan het einde van zijn modeshow in Barcelona. – BBFW


FashionNetwork.com sprak met de oprichter van zijn gelijknamige label, een onderneming gesteund door de investeringstak van François-Henri Pinault, Artemis, om zijn onderneming in Barcelona, ​​de haute couture-wereld, zijn creatieve reis en de essentie van zijn bruidscollecties te bespreken. Deze collecties zijn momenteel alleen on-demand verkrijgbaar, maar zullen binnenkort de VS bereiken via ’trunkshows’.

FashionNetwork.com: Uw deelname aan de Barcelona Bridal Fashion Week markeert uw eerste bruidsshow. Wat inspireerde deze collectie?

Giambattista Valli: Deze collectie belichaamt een moment dat de mode overstijgt: het gaat over tijdloze vering. Het beperkt zich niet tot gisteren, vandaag of morgen. In deze serie krijgt elk ontwerp een individuele naam, die de unieke houding en waarden van de ‘Valli-meisjes’ weerspiegelt, waardoor ik met hen in dialoog kan gaan. Hun uiteenlopende persoonlijkheden vereisen verschillende uitdrukkingen. Ik leg niet op; Ik stel me elke jurk voor mijn vrienden voor en noem ze dienovereenkomstig. Sommige zijn sensueler, andere romantischer, sommige fragiel, andere sober, met jurken die variëren in gewicht en lichtheid en verschillende karaktertypes weerspiegelen.

FNW: Hoe is het concept van een complete bruidslijn ontstaan?

GV: Ik beschouw het niet alleen als een bruidslijn, maar als een antwoord op veel voorkomende verzoeken. Ik heb het geluk dat ik mag ontwerpen voor prachtige bruiloften en mag samenwerken met geweldige vrouwen die op zoek zijn naar samenwerkingsprojecten. Het dragen van een trouwjurk van Giambattista Valli is een statement geworden. Ik wilde bruidskleding niet beperken tot een elitaire hoek van de haute couture; Ik wilde het geografisch gezien toegankelijk maken voor een bredere vriendenkring. Het gaat erom mijn DNA van uitmuntendheid op een meer toegankelijke manier te vertalen, met behoud van die buitengewone uitstraling.

Daarom heb ik ervoor gekozen om dit project de ‘Love Collection’ te noemen, een mooi moment van liefde. Deze jurken zijn geschikt voor een bruiloft of een feest. Interessant genoeg vragen beroemdheden vaak om stukken uit de Love Collection voor rode loper-evenementen, dus ik beschouw het niet strikt als een bruidslijn. Het zijn vooral dromerige jurken voor specifieke momenten.

Het bedrijf hield zijn eerste bruidsmodeshow in Barcelona – BBFW


FNW: Wie is de doelgroep voor deze ontwerpen?

GV: Het is breed. Sommige mensen zullen het leuk vinden, sommige mensen niet. Ik streef ernaar om trouw te blijven aan mijn publiek en tegelijkertijd open te staan ​​voor een nieuw publiek en nieuwe generaties. Mijn stijl is onderscheidend en daar ben ik altijd trouw aan gebleven. Het maakt deel uit van mijn identiteit en bovendien levert het positieve resultaten op.

Iemand kwam voorzichtig naar mij toe en zei: “Eindelijk iemand die zich niet schaamt om bruidsontwerpen te maken.” Als anderen zich schamen voor bruidsmode, is dat hun probleem, niet de mijne. Persoonlijk heb ik een hekel aan de term ‘bruids’ en daarom noemde ik het de Love Collection, die mijn concept van buitengewone jurken die geschikt zijn voor zowel de rode loper als bruiloften beter weergeeft. Dat is de sleutel tot het succes van het project. Bruiloften zijn kostbare momenten en het is een droom om daar deel van uit te maken. Mijn levenslange droom was om een ​​haute couturehuis te creëren – een groots idee toen ik nog heel jong was. Nu deze droom geleidelijk werkelijkheid wordt, is het geweldig om hem met anderen te delen. Ik oordeel niet over wat anderen doen, maar mijn levensfilosofie is dat niets mij gelukkiger maakt dan iemand anders gelukkig maken. Dus als ik kan bijdragen aan de vreugde van iemand op een cruciaal moment in zijn leven, is dat buitengewoon. Het betekent dat ik mijn werk goed heb gedaan.

FNW: Waarom denk je dat er negatieve vooroordelen bestaan ​​over bruidsmode, terwijl trouwjurken vaak het hoogtepunt vormen van haute couture-shows?

GV: Ik heb geen idee. Misschien omdat sommige ontwerpers zich te veel op trends concentreren, wat ik niet doe. Ik hou van tijdloosheid en van het creëren van duurzame stukken die lang in je garderobe kunnen blijven hangen, stukken die goede herinneringen oproepen, waar je geen afstand van wilt doen. Het is de antithese van wegwerpbaarheid, dus het is ook mijn manier om een ​​statement te maken.

FNW: Moet bruidsmode meer inclusief open zijn?

GV: Het is mijn taak om kleding te maken die mensen op de best mogelijke manier kunnen interpreteren. Ik heb geen grenzen. In de eerste collectie ontwierp ik een kanten pak. Ik denk dat de dingen flexibel en aanpasbaar zijn. Wil je een Valli-ontwerp dragen? Je bent meer dan welkom. Het is een grote familie, een brede gemeenschap. Hoe groter hoe beter.

De ontwerpen waren trouw aan het haute couture-DNA van het merk: BBFW


FNW: Hoe verschilt het creatieve proces voor bruidsontwerpen van haute couture en confectiekleding?

GV: De Love Collection en haute couture delen overeenkomsten. Ik bedenk elke jurk alsof het een collectie op zichzelf is. Elke jurk heeft een persoonlijkheid, een concept, en ik stel ze onafhankelijk voor, als afzonderlijke bubbels. Confectiecollecties zijn daarentegen complete garderobes. Ik zie ze als een muziekstuk met verschillende tonen, terwijl in de haute couture elke jurk een apart liedje is.

Bruidsmode is een luisterproces. Je zit en luistert. Soms hebben mensen een heel duidelijk idee van wat ze willen, terwijl anderen slechts vage beelden hebben, onzeker over wat ze wel of niet willen. Je moet dus hun hand pakken en ze iets onverwachts aanbieden om ze te verrassen.

FNW: Hoe is de mogelijkheid ontstaan ​​om in Barcelona te presenteren, en hoe beoordeelt u het evenement?

GV: Ik denk dat de Barcelona Bridal Fashion Week zichzelf heeft gevestigd als een belangrijk internationaal evenement. In Europa is het het belangrijkste bruidsevenement en wereldwijd staat het aan de top. Ik zie dit aan de reactie van handelsagenten: het is verbazingwekkend. De samenwerking ontstond organisch; BBFW stelde het idee voor, en ik vond het intrigerend, een wederzijdse kans. Dus ik zei: laten we het doen!

Het is ook waar dat ik de dingen graag goed doe, alles zorgvuldig kies, heel perfectionistisch ben in een universum van uitmuntendheid. Mijn enige voorwaarde om mee te doen was dus dat ik de dingen goed deed. En ik geloof dat het resultaat aan de norm voldeed.


FNW: Hoe belangrijk is het voor het merk om shows buiten de reguliere planning of in andere hoofdsteden te organiseren?

GV: Op het gebied van bruidsmode ben ik een van de weinige merken die aan haute couture doet. Velen praten over ‘couture’, maar weinigen doen daadwerkelijk aan haute couture. Ze zijn enorm verschillend. Haute couture vindt zijn oorsprong in Parijs en het is prachtig om daar de presentatie van collecties te behouden. Ik denk dat het zelfs nodig is om de aantrekkingskracht van ‘haute couture’ te beschermen. Ik vind het echter ook belangrijk om een ​​rondreizende component te hebben, zoals we hebben gedaan door naar Barcelona te komen of via onze ‘trunkshows’. Het is een manier om het culturele verhaal van haute couture, dat in mijn DNA zit, naar andere plaatsen te dragen.

FNW: Welke rol spelen bruidsontwerpen vanuit zakelijk perspectief in de activiteiten van het bedrijf?

GV: Voorlopig is het een onderdeel dat zijn eigen verhaal begint, aangezien we voorheen slechts twee collecties van elk tien jurken hadden. Met deze derde collectie begint het bedrijf echt een vlucht te nemen en vindt het zijn eigen marktniche. Het is duidelijk dat ik strategische prioriteitsmarkten heb, maar voorlopig zijn er geen markten die er bijzonder uitspringen.

Copyright © 2024 FashionNetwork.com Alle rechten voorbehouden.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *