Hoe u een Nikah-ceremonie plant en voorbereidt

Hoe u een Nikah-ceremonie plant en voorbereidt

Als je een Nikah-ceremonie (ook wel gespeld als Nikkah) plant, weet je waarschijnlijk al dat het organiseren van dit feestelijke evenement hoog aangeschreven staat binnen de islamitische religie. Wat deze traditie voor de 1,9 miljard moslims over de hele wereld zo speciaal maakt, is dat de grondbeginselen van de Nikah altijd hetzelfde zijn, ook al kunnen de tradities die op een bruiloft worden gevolgd sterk verschillen, afhankelijk van families, sekten en culturen.

Hoewel de Nikah-ceremonie bijvoorbeeld traditioneel plaatsvindt in een moskee, waarbij de leider of imam van de moskee de ceremonie leidt, is het tegenwoordig gebruikelijk om de Nikah op een locatie of bij de bruid thuis te houden. Bovendien, hoewel de Nikah verondersteld wordt zo eenvoudig mogelijk te zijn, om geen financiële last op het paar te leggen, kan het evenement behoorlijk glamoureus worden omdat mensen de neiging hebben islamitische en westerse tradities te vermengen.

Om meer te weten te komen over de Nikkah-traditie en hoe u deze kunt integreren in uw eigen hedendaagse viering, spraken we met imam Steve Mustafa Elturk, president van de Islamitische Organisatie van Noord-Amerika (IONA) in Warren, Michigan, over de basisprincipes die u nodig heeft om weten.

Maak kennis met de deskundige

Imam Steve Mustafa Elturk is de president van de Islamitische Organisatie van Noord-Amerika (IONA) in Warren, Michigan. Hij heeft honderden Nikahs geleid voor moslimkoppels, is zeer actief in de moslimgemeenschap en wordt gezien als leider en adviseur.

De betekenis van de Nikah-ceremonie

De Nikah is een religieuze ceremonie voor een moslimpaar om legaal te trouwen volgens de islamitische wet, en is de dag waarop het paar officieel zegt: “Ik accepteer.” Het is een profetische traditie en de enige toegestane manier waarop een man en een vrouw kunnen trouwen. Bovendien is het voor een stel niet toegestaan ​​om intiem te zijn zonder een Nikah, dus legitimeert de ceremonie de relatie in het bijzijn van God. “Het huwelijk is in de islam een ​​zegen en wordt beschouwd als een zeer belangrijk onderdeel van het geloof”, zegt imam Elturk.

Vereisten voor Nikah-ceremonie

Een Nikah vindt doorgaans plaats in een moskee, een gehuurde locatie of thuis. Als de ceremonie in een moskee wordt gehouden, is de kans groot dat mannen en vrouwen tijdens de ceremonie gescheiden worden gehouden. In dat geval kan de Wali (de vader van de bruid) namens de bruid de Nikah en het huwelijkscontract aanvaarden. Als de Nikah echter ergens anders plaatsvindt, hangt de segregatie vaak af van de cultuur van het paar of het niveau van religiositeit van het gezin. Muziek zal ook afhangen van waar de Nikah wordt gehouden: het is ongebruikelijk om muziek te hebben tijdens een Nikah, vooral als deze plaatsvindt in de moskee – en hetzelfde geldt voor dansen. Sommige gezinnen kunnen echter muziek hebben als het evenement niet in een moskee plaatsvindt, of zachte achtergrondmuziek afspelen nadat de ceremonie is voltooid.

Met dat alles in gedachten schetst Imam Elturk de zes ceremonievereisten van een komende Nikah.

Het voorstel

Zoals bij elk huwelijk moet iemand een aanzoek doen om het Nikah-proces te starten. Imam Elturk legt uit dat de vrouw of de man het aanzoek kan doen, zolang het de intentie is om te trouwen. Hoewel het in veel culturen vaak gebruikelijker is dat een man een aanzoek doet, kan in de Islam de vrouw (of haar familie) een aanzoek doen, “zoals het geval was met Khadijah, de eerste vrouw van de Profeet, vrede en zegeningen met hem.” zegt imam Elturk.

De acceptatie

De Qubool is de aanvaarding van het voorstel, en het is belangrijk om te weten dat je niet meteen ja hoeft te zeggen. Gedurende de tijd tussen het voorstel en de aanvaarding kan het koppel elkaar zo vaak ontmoeten als ze willen om elkaar te leren kennen, zolang de ontmoeting maar in het openbaar plaatsvindt of in de nabijheid van een begeleider.

Imam Elturk adviseert paren altijd om vragen te stellen en te kijken of ze bij elkaar passen tijdens deze fase. Zodra beide partners besluiten dat ze verder willen gaan en het officieel willen maken, kan de Nikah-ceremonie plaatsvinden.

De Getuigen

Voor de Nikah moeten er minimaal twee mannelijke getuigen zijn die kunnen getuigen van het feit dat zowel de bruid als de bruidegom uit eigen vrije wil ‘Ik doe’ of ‘Qubool’ zeggen. Om de ceremonie te laten plaatsvinden, moeten de bruid en de bruidegom akkoord gaan om verder te gaan, zonder enige dwang van familieleden of iemand anders.

De Mahr

De Mahr is een verplicht geschenk van de bruidegom aan de bruid; dit is iets waar de bruid of haar familie om kan vragen. Het is meestal een vast geldbedrag dat de bruid zelf kiest, maar de bruid kan om een ​​reis, goud of wat ze maar wil vragen. (Natuurlijk wordt ze aangemoedigd om eerlijk te zijn en rekening te houden met het inkomen van haar toekomstige echtgenoot.) De Mahr staat ook symbool voor de verantwoordelijkheid die de man heeft om voor zijn vrouw te zorgen en te zorgen.

De Wali

De Wali is de vader van de bruid die zijn dochter ‘weggeeft’. Imam Elturk legt uit dat de Wali toestemming krijgt van de bruid en haar niet weggeeft zonder haar toestemming. Als de vader overleden is of als er een reden is waarom hij haar niet “door het gangpad kan begeleiden”, om zo te zeggen, dan kan een andere mannelijke voogd of familielid deze rol op zich nemen.

De Nikah

Zodra aan alle vereisten is voldaan, kan iedereen de Nikah-ceremonie leiden, waarbij de bruid en bruidegom drie keer het woord ‘Qubool’ of ‘Ik accepteer’ herhalen. Daarna moeten het echtpaar en de twee mannelijke getuigen het contract ondertekenen, dat kan worden verstrekt door de imam of het echtpaar. De ondertekening van het contract maakt het huwelijk legaal volgens het burgerlijk en religieus recht.

Hoe een Nikah-ceremonie te plannen

Als jij en je partner eenmaal hebben afgesproken om te trouwen, is het plannen van een Nikah vergelijkbaar met andere huwelijksevenementen (uiteraard nadat je aan alle religieuze vereisten hebt voldaan). Koppels kiezen vaak een datum, beslissen over de locatie en bedenken waar ze eten gaan serveren. Als de Nikah in de moskee wordt gehouden, vraag dan een tijd en datum af bij de imam en nodig je familie en vrienden uit.

Als het evenement niet in de moskee plaatsvindt, zorg er dan voor dat de imam of de ambtenaar bij de ceremonie voor de bruiloft aanwezig kan zijn. Bevestig ook of hij een huwelijkscontract zal meebrengen of dat u van plan bent hem er een te geven.

Vraag vervolgens twee mannelijke familieleden, vaak één van de kant van de bruid en één van de kant van de bruidegom, als getuigen. In dit stadium is het ook het beste om vóór de ceremonie een besluit te nemen over een Mahr, zodat er tijdens de daadwerkelijke gebeurtenis geen verwarring of onhandigheid ontstaat.

Zodra aan alle vereisten is voldaan, beslist u over de inrichting en zitplaatsen als het evenement thuis plaatsvindt. Tegenwoordig worden Nikahs sterk beïnvloed door de geheel witte bruiloft van het Westen, dus paren zullen vaak wit, crèmes en goud gebruiken voor hun kleurenpaletten. Wat de zitplaatsen betreft, geven paren er vaak de voorkeur aan om gasten voorin de grote zaal te hebben, zodat ze hen tijdens de Nikah kunnen aankijken. Het is ook verstandig om een ​​tafeltje in de buurt te hebben waar u de huwelijksakte kunt ondertekenen, en waar u snoep kunt uitdelen direct na de ceremonie.

Nog iets om te onthouden? Traditioneel wisselen de bruid en bruidegom geen geloften uit tijdens een Nikah-ceremonie. Imam Elturk legt uit dat de imam of ambtenaar vaak een hoofdstuk of een paar verzen uit de Koran, het islamitische heilige boek, zal reciteren en een korte preek (of khutba) zal houden, soms over de betekenis van het huwelijk, de rechten en verantwoordelijkheden van de moslim. man en vrouw, of een soortgelijk onderwerp.

Voedsel is echter een belangrijk element waar u rekening mee moet houden, aangezien het ongebruikelijk is dat moslims überhaupt geen eten hebben. Het evenement wordt soms in twee delen opgesplitst als de ceremonie in de moskee wordt gehouden, dus er kunnen onmiddellijk daarna snoepjes worden uitgedeeld om de nieuwe verbintenis te vieren, en het diner kan op een andere locatie worden gehouden. Afhankelijk van uw familie en cultuur kan het soort voedsel variëren. Alcohol daarentegen is verboden in de islam, dus alcoholische dranken worden zelden (of nooit) geserveerd op een moslimevenement.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *