strategische visie en wereldwijde expansie onder CEO Marc Calabia

strategische visie en wereldwijde expansie onder CEO Marc Calabia

Vertaald door
Roberta HERRERA

Gepubliceerd
24 april 2024

Pronovias begint aan een nieuw hoofdstuk. Na de overname door Bain Capital en MV Credit een jaar geleden benoemde het bruidsbedrijf Marc Calabia tot CEO, als opvolger van Amandine Ohayon. Gelijktijdig met de viering van het 60-jarig jubileum van het merk, waarvoor het een modeshow presenteerde tijdens de Barcelona Bridal Fashion Week, interviewde FashionNetwork.com de Catalaanse directeur van het Museu Nacional d’Art de Catalunya. De discussie concentreerde zich op het strategische plan dat zich tegen 2027 zou moeten ontvouwen: het vernieuwen van het imago van het merk, het optimaliseren van zijn aanbod en het versterken van zijn internationale aanwezigheid zijn belangrijke pijlers van deze strategie.

Marc Calabia, CEO van Pronovias – Pronovias


Marc Calabia, geboren in 1971 in Barcelona, ​​heeft een indrukwekkende carrière in de mode-industrie achter de rug, hoewel zijn huidige rol bij Pronovias zijn eerste onderneming in de bruidssector markeert. Zijn carrière begon bij Levi Strauss, gevolgd door vier jaar bij Inditex. Vervolgens was Calabia twee jaar lang algemeen directeur van The Body Shop in Spanje en keerde in 2012 terug naar Levi Strauss als vice-president commerciële activiteiten voor Zuid-Europa. Na een reeks functies op hoog niveau bij Desigual werd Calabia algemeen directeur van het merk Springfield onder de Tendam-groep.

FashionNetwork.com: Hoe kijkt u terug op uw eerste maanden als CEO van Pronovias?

Marc Calabia: Deze maanden zijn intensief gewijd aan het kernaspect van ons bedrijf: het product. Pronovias is niet alleen een bedrijf met sterke waarden; het is een pionier van de bruidsindustrie zoals wij die kennen. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatie en trendsettend op bruidsgebied en is trots op zijn diepgaande expertise en vakmanschap op het gebied van bruidsontwerp, gekenmerkt door technische precisie, creatieve flair en baanbrekende innovatie, allemaal gecentraliseerd in ons atelier in Barcelona, ​​het hart van onze activiteiten.

Onze strategie is om deze kernsterkten te benutten en ze tegelijkertijd om te zetten in een eigentijds raamwerk dat resoneert met de moderne vrouw. Dit impliceert het aannemen van een frisse esthetiek en een meer actuele stilistische benadering. Ons doel is niet alleen om onze positie als wereldleider te behouden, maar ook om de benchmarks van de sector opnieuw te definiëren.

FNW: Hoe navigeer je met zo’n rijke achtergrond in de bredere mode-industrie door dit nieuwe hoofdstuk in de bruidssector?

MC: De overstap naar de bruidsindustrie biedt zowel uitdagingen als kansen. Deze rol is mijn eerste binnen de bruidssector en het is intrigerend, vooral omdat ik getuige ben geweest van de evolutie van Pronovias in de afgelopen 25 jaar. Ondanks de verschillen in producttype en consumentenbetrokkenheid die bruids biedt in vergelijking met algemene mode, zijn er overeenkomsten in activiteiten, zoals inkoop en productontwikkeling.

Een belangrijke aanpassing voor mij is het begrijpen van de bruidsaankoopervaring, die zeer emotioneel is – een schril contrast met de vaak transactionele aard van fast fashion. We zijn deze ervaring actief aan het herontwerpen om ambitieuzer te zijn en de emotionele reis voor onze klanten te verbeteren.

FNW: Hoe kun je disruptieve elementen introduceren in wat traditioneel een conservatieve industrie is?

MC: De bruidsindustrie evolueert vanuit haar conventionele wortels. Disruptie kan worden bereikt door innovatieve ontwerpelementen die traditionele volumes en silhouetten uitdagen. Door afstand te nemen van gevestigde bruidsnormen zoals zeemeermin- of baljurken en frisse, avant-gardistische silhouetten te introduceren, maken we de weg vrij voor een nieuw tijdperk van bruidsmode.

FNW: Impliceert deze richtingsverandering een herpositionering van het merk Pronovias?

MC: Niet per se een herpositionering, maar een evolutie. We zijn geworteld in de tijdloze waarden van Pronovias, maar gepresenteerd door een moderne lens. Pronovias is al een leider in het premium luxe bruidssegment, en onze focus ligt op het verbeteren van de manier waarop deze waarden worden overgebracht om aan te sluiten bij hedendaagse trends en verwachtingen.

Pronovias’ nieuwste modeshow tijdens BBFW – Pronovias


FNW: Hoe wordt deze evolutie weerspiegeld in de beeldtaal van het merk?

MC: Deze verschuiving is waarneembaar in al onze merkkanalen, van de genuanceerde behandeling van onze logo’s tot de kleurenpaletten die we gebruiken – een verschuiving van traditionele goudtinten naar meer ingetogen grijs- en zwarttinten. Deze verfijnde esthetiek zal doordringen in alle contactpunten van de bruid en ervoor zorgen dat elke interactie met het merk een modern, verfijnd ethos weerspiegelt. We streven ernaar de bruid af te schilderen als een belichaming van haar unieke persoonlijkheid, waarbij we verder gaan dan de conventionele bruidsclichés en een persoonlijker en onderscheidend verhaal laten zien.

FNW: Hoe past Pronovias zich aan deze nieuwe fase aan, gezien de recente veranderingen in eigendom en leiderschap?

MC: De transitie naar Bain Capital in december 2022 bracht een reeks strategische veranderingen op managementniveau teweeg, waaronder mijn benoeming. We hebben ook ons ​​leiderschapsteam nieuw leven ingeblazen, dat nu nieuwe functies omvat op het gebied van marketing (María Muntaner), productdirectie (Gemma Ruiz) en een gecombineerde financiële en operationele functie (Francesco Guidotti).

Dit vernieuwde leiderschapskader ondersteunt een dynamische benadering van productrichting, waarbij de nadruk wordt gelegd op de onderscheidende esthetiek en identiteit van elk merk binnen ons portfolio in plaats van op een gecentraliseerde creatieve beheersing. We hebben geen creatief directeur die de leiding heeft over de zes merken. Deze gestructureerde en toch flexibele aanpak zorgt voor creatieve vrijheid binnen een duidelijk gedefinieerd raamwerk, waardoor elk merk onder de paraplu van Pronovias zijn unieke stijl en DNA effectief kan verwoorden.

FNW: Nadat je in economisch voorspoedige tijden voor bedrijven hebt gewerkt, ben je bij Pronovias terechtgekomen in een periode van transformatie. Welke uitdagingen levert dit op?

MC: Het luidt een periode van verandering, transformatie en het omarmen van risico’s in. De jaren 2023 en 2024 vormen een overgangsfase. In de bruidsmode lanceren we traditioneel één collectie per jaar, in tegenstelling tot de tweejaarlijkse releases die typisch zijn voor de reguliere mode, die een grotere flexibiliteit biedt. Deze twee jaar zijn cruciaal voor het doorvoeren van de noodzakelijke veranderingen, waarvan de verwachte resultaten in 2025 zullen beginnen. Momenteel leggen we de laatste hand aan ons strategisch plan voor de periode 2025-2027.

FNW: Wat zijn de groeimogelijkheden van Pronovias?

MC: Een belangrijk aandachtspunt is om elk merk binnen ons portfolio duidelijk te definiëren om overlap in stijl te voorkomen. We zijn bijna overal waar we actief zijn marktleider, vooral sterk in Zuid-Europese markten zoals Spanje, Italië en Frankrijk. De Verenigde Staten, de grootste bruidsmarkt ter wereld, bieden een substantieel groeipotentieel, niet alleen in het premium luxesegment (jurken met een prijs van meer dan 2.000 euro), maar ook in meer betaalbare categorieën. Soortgelijke kansen bestaan ​​in markten als Duitsland en Groot-Brittannië. De uitdaging ligt in het versterken van ons leiderschap in Zuid-Europa en het uitbreiden in markten met beschikbaar marktaandeel.

Marc Calabia-Pronovias


FNW: Welke strategie ga je gebruiken om dit te bereiken, en welke rol zal online verkoop spelen?

MC: Hoewel online van cruciaal belang is bij bruidsmode, is het overwegend niet-transactioneel en dient het als eerste contactpunt voor bruiden. In de VS is er nog steeds ruimte om te groeien in de groothandel, wat onze initiële focus is. Zodra we een goede distributie tot stand hebben gebracht, zullen we proberen onze aanwezigheid in de detailhandel uit te breiden. Momenteel, met zes winkels in de VS, blijft uitbreiding van ons winkelnetwerk een toekomstige mogelijkheid.

FNW: Hoe zit het met de Aziatische markt?

MC: Azië is intrigerend. Bruiloften in westerse stijl nemen daar snel toe. Iedere markt vraagt ​​echter om een ​​aanpak op maat. China heeft bijvoorbeeld overwegend een huurmarkt, die niet aansluit bij ons huidige bedrijfsmodel. Andere markten zoals Japan, Korea en de Filippijnen zouden potentieel kunnen worden verkend via franchise- of distributiemodellen, wat echte groeimogelijkheden biedt.

FNW: Hoe integreert duurzaamheid in uw bedrijfsstrategieën?

MC: Wij houden ons aan alle internationale regelgeving, maar streven ernaar een uniek perspectief te hanteren. Trouwjurken lijken meer op kunstwerken die een leven lang worden gekoesterd en bewaard, dan op typische modeartikelen. Het concept van hergebruik van kleding is iets dat we onderzoeken. In tegenstelling tot fast fashion, waar de kledingomzet hoog is, gaat het bij bruidsmode om het verkopen van een stukje persoonlijke erfenis.

FNW: Zijn er plannen om in de toekomst nieuwe merken te verwerven of nieuwe te lanceren?

MC: Momenteel hebben wij geen plannen voor nieuwe acquisities. Wij zijn van mening dat ons bestaande productportfolio voldoende is. Wij staan ​​echter open voor nieuwe samenwerkingen. In onze collectie voor 2025 introduceerden we bijvoorbeeld, naast de samenwerking met Vera Wang en Georgina Chapman voor Marchesa, een capsulecollectie met Elisabetta Franchi. Pronovias gedijt binnen een capsule-ecosysteem, waardoor we efficiënt kunnen inspelen op de uiteenlopende consumentenbehoeften.

Copyright © 2024 FashionNetwork.com Alle rechten voorbehouden.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *