Vaticaan stelt langere, vernieuwde huwelijksvoorbereiding voor – Arkansas Katholiek


Paus Franciscus onderschrijft suggesties voor een jaar lang ‘huwelijkscatechumenaat’ voor koppels

Gepubliceerd: 4 augustus 2022

CNS-foto/Gregory A. Shemitz

Christina MacDougall plaatst een trouwring om de vinger van Julio Prendergast terwijl Mgr. Francis J. Schneider leidt hun huwelijksmis op 20 augustus 2021 in de St. John the Baptist Church in Wading River, NY

Door te zeggen dat ‘oppervlakkige’ huwelijksvoorbereidingsprogramma’s ervoor zorgen dat veel paren het risico lopen op ongeldige huwelijken of dat ze niet voorbereid zijn op de strijd die zich in elk huwelijk voordoet, onderschreef paus Franciscus suggesties voor een jaar lang ‘huwelijkscatechumenaat’, opgesteld door het Dicasterie voor Leken, het Gezin en het Gezin. Leven.

“Met een te oppervlakkige voorbereiding lopen paren het reële risico een ongeldig huwelijk te hebben of een huwelijk met zo’n zwakke basis dat het in korte tijd uit elkaar valt en zelfs de eerste onvermijdelijke crises niet kan weerstaan. Deze mislukkingen brengen groot lijden met zich mee en laten diepe wonden bij mensen”, zei de paus.

De paus schreef de inleiding op de ‘Catechumenale Routes voor het Getrouwde Leven’ van het dicasterie, een document dat op 15 juni door het Vaticaan in het Italiaans en Spaans werd vrijgegeven.

Paus Franciscus zei dat hij hoopte dat het document zou worden gevolgd door een ander document dat richtlijnen en duidelijke suggesties biedt voor het begeleiden van echtparen “die het mislukken van hun huwelijk hebben ervaren en in een nieuwe relatie leven of burgerlijk hertrouwd zijn.”

“Met een te oppervlakkige voorbereiding lopen paren het reële risico een ongeldig huwelijk te hebben of een huwelijk met zo’n zwakke basis dat het in korte tijd uit elkaar valt en zelfs de eerste onvermijdelijke crises niet kan weerstaan. Deze mislukkingen brengen groot lijden met zich mee en laten diepe wonden bij mensen.”

Hoewel het document richtlijnen biedt, zei de paus, moet het ook worden aangepast aan lokale situaties en aan de betrokken mensen. “Het is een outfit die ‘op maat’ moet worden gemaakt voor de mensen die hem gaan dragen.”

Het document is geen huwelijksvoorbereidingscursus, aldus het dicasterie, maar geeft aanwijzingen voor het lanceren van ‘een catechumenaal traject voor het huwelijksleven’, bedoeld om jonge mensen te helpen het sacrament te begrijpen, verloofde paren voor te bereiden op het vieren van hun huwelijk en pasgetrouwden te ondersteunen in de eerste jaren. van hun huwelijksleven.

Naast de algemene presentaties voor kinderen en tieners over het huwelijk als roeping, zou het eigenlijke ‘huwelijkscatechumenaat’ voor koppels ongeveer een jaar moeten duren en beginnen met een viering of ‘rite of engagement’, aldus het dicasterie. De tweede fase zou een paar maanden van meer onmiddellijke voorbereiding en een pre-huwelijksretraite vlak voor de bruiloft moeten omvatten. De derde fase van het bijstaan ​​van pasgetrouwden zou twee tot drie jaar moeten duren.

Het pastorale team van de parochie zal gevoelig en scherpzinnig moeten zijn in situaties waarin de betrokken personen, of slechts één van hen, weigert deel te nemen aan het catechumenaat.

Het dicasterie stelde voor dat bisdommen en eparchies eerst een ‘proefproject’ zouden opzetten of het ontwerp van hun huwelijksvoorbereidingstraject als ‘experimenteel’ zouden beschouwen, met een vaste tijd voor evaluatie en het maken van noodzakelijke aanpassingen.

“Het afnemende aantal mensen dat in het algemeen gaat trouwen, maar ook en vooral de korte duur van huwelijken, zelfs sacramentele huwelijken, evenals het probleem van de geldigheid van gevierde huwelijken, vormen een dringende uitdaging, die de vervulling ervan op het spel zet. en het geluk van zovele lekengelovigen in de wereld”, aldus het dicasterie, waarin werd uitgelegd waarom de richtlijnen nodig waren.

Onder verwijzing naar oproepen in de kerk die teruggaan tot de jaren vijftig voor een serieuzere voorbereiding op de viering van het sacrament van het huwelijk, zei het dicasterie dat, net als bij de voorbereiding van volwassenen op de doop, tijd en energie moet worden besteed aan het helpen van echtparen bij de voorbereiding om het christelijke leven te leiden. roeping van het huwelijk.

Door te spreken over een ‘huwelijkscatechumenaat’, zei het dicasterie, wilde het duidelijk maken dat het doel niet simpelweg is om kerkelijke leerstellingen over seksualiteit, het huwelijk en het huwelijksleven door te geven – ook al zijn die essentieel – maar om echtparen te helpen de gedijen in “het mysterie van de sacramentele genade, dat hen toebehoort krachtens het sacrament: om de aanwezigheid van Christus met hen en onder hen tot leven te brengen.”

Per slot van rekening is het huwelijk voor katholieken geen eendagsviering, maar ‘een roeping, een reis naar heiligheid die het hele leven omvat’.

Net zoals de voorbereidingen voor het beleven van de roeping tot het priesterschap of het religieuze leven zich in de loop van de tijd uitstrekken – jaren, niet een paar weken – zo zouden de voorbereidingen voor de roeping tot het huwelijk dat ook moeten doen, aldus het document.

Hoewel het dicasterie geen compleet leerplan presenteert, zei het dat de voorbereiding: lang genoeg moet duren om koppels de tijd te geven voor echte reflectie en rijping; geloof en ontmoeting met Christus centraal stellen; ‘in fasen worden geformuleerd, gemarkeerd – waar mogelijk en passend – door overgangsrituelen die binnen de gemeenschap moeten worden gevierd’; en omvatten “vorming, reflectie, discussie, dialoog, liturgie, gemeenschap, gebed en vieringen.”

“Het huwelijkscatechumenaat is geen voorbereiding op het behalen van een examen, maar op het leiden van een leven”, aldus het rapport, eraan toevoegend dat de uitdaging groter kan zijn in landen waar veel, of zelfs de meeste, paren vóór het huwelijk samenwonen.

De voorbereiding zou het aanmoedigen van paren moeten omvatten om ‘kuisheid voor het huwelijk’ in acht te nemen, zodat ze zich, in plaats van ‘gefixeerd te raken op de fysieke instrumentalisering van de ander’, richten op dialoog en elkaar beter leren kennen, aldus het rapport. “Zelfs in het geval van samenwonende paren is het nooit nutteloos om over de deugd van kuisheid te spreken. Deze deugd leert elke gedoopte persoon, in elke levensomstandigheden, het juiste gebruik van zijn seksualiteit.”

In de meeste gevallen, zo stelt het dicasterie, zal de voorbereiding op het huwelijk ‘geleidelijkheid, verwelkoming en ondersteuning vergen, maar ook het getuigenis van andere christelijke echtgenoten om hen welkom te heten en onderweg aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk dat er in gemeenschappen meer ruimte wordt gegeven om de actieve aanwezigheid van echtgenoten als echtgenoten, als agenten van de huwelijksbediening, en niet alleen als individuele gelovigen.”

De echtparen die zich bezighouden met de bediening hebben echter training en onderwijs nodig, aldus het document. “Sommige complexe kwesties met betrekking tot huwelijksseksualiteit of openheid voor het leven – zoals verantwoordelijk ouderschap, kunstmatige inseminatie, prenatale diagnose en andere bio-ethische kwesties – hebben sterke ethische, relationele en spirituele gevolgen voor echtgenoten en vereisen specifieke vorming en duidelijkheid.”

Het leren kennen van de paren en hun overtuigingen is cruciaal, aldus het document.

“In het geval dat zij expliciet en formeel verwerpen wat de kerk wil bereiken met het vieren van het huwelijk, kan het paar niet worden toegelaten tot de avondmaalsviering”, aldus het rapport. Als er echter een ‘onvolmaakte gezindheid’ is, kunnen ze trouwen, maar de priester en de echtparen die belast zijn met de bediening van gezinnen moeten hen opvolgen en hen helpen groeien in geloof en begrip van wat de kerk leert.


Lees ons opmerkingenbeleid voordat u een bericht plaatst.

Artikelreacties mogelijk gemaakt door

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *