Aan mannen die willen trouwen: hoe u zich kunt voorbereiden op goed leidinggeven

Aan mannen die willen trouwen: hoe u zich kunt voorbereiden op goed leidinggeven

Een paar maanden na ons huwelijk drong het tot me door: ik was onvoorbereid, alsof ik voor het verkeerde examen had gestudeerd. Vóór onze bruiloft had ik gedacht dat dagelijkse devoties, de kerk en een kleine groep, en voorhuwelijkse counseling mij voldoende zouden voorbereiden om een ​​goddelijke echtgenoot te zijn. Ze deden niet.

Na een korte periode van gelukzaligheid begonnen we te worstelen en ruzie te maken. Zozeer zelfs dat onze raadgever letterlijk tussen ons in ging zitten en ons waarschuwde dat we gevaar liepen Galaten 5:15 te vervullen: ‘Als u elkaar bijt en verslindt, pas dan op dat u niet door elkaar wordt verteerd.’

Mijn gebrek aan voorbereiding kwam ook op andere manieren tot uiting. Ik begreep niet hoe ik mijn vrouw geestelijk moest leiden, hoe ik moeilijke gesprekken moest voeren of hoe ik ons ​​kon helpen verzoenen na een ruzie. Mijn status als seminariestudent en pastoraal stagiair zorgde voor extra schaamte. Het ergste van alles was dat ik geen idee had hoe ik ons ​​huwelijk beter kon maken.

Ik weet nu dat we niet alleen waren in onze ervaring. Mijn vrouw en ik hebben met veel christelijke vrouwen gewandeld die diep gefrustreerd zijn door het relatieve gebrek aan christelijke mannen die klaar zijn voor het huwelijk, maar ook met veel christelijke mannen die niet weten dat ze zich moeten voorbereiden, of geen idee hebben hoe. Als ik terug zou kunnen gaan en mijn jongere, nog niet getrouwde zelf wat advies zou kunnen geven, zou ik hem vertellen dat mannen een goed plan nodig hebben terwijl ze zich voorbereiden op het huwelijk. Meer specifiek zou ik hem willen zeggen dat hij boven alles God moet nastreven en moet werken aan zijn groei als leider, kostwinner en beschermer.

Streef God boven alles na

Een goede voorbereiding op het huwelijk begint met regelmatige ontmoetingen met God – Hem in de Bijbel zien voor wie hij is in al zijn glorie, grootheid en genade. Het maakt niet uit hoe vaak we de Bijbel hebben gelezen, we moeten voortdurend opnieuw en opnieuw door God geboeid worden. “Groot is de Heer, en zeer te prijzen, en zijn grootheid is ondoorgrondelijk” (Psalm 145:3). Op dezelfde manier spoort de apostel Paulus ons aan om zijn voorbeeld te volgen en ‘alles als verlies te beschouwen vanwege de allesovertreffende waarde van het kennen van Christus Jezus, mijn Heer’ (Filippenzen 3:8).

‘Een goede voorbereiding op het huwelijk begint met regelmatige ontmoetingen met God.’

Zoals CS Lewis het op beroemde wijze verwoordde: God nodigt ons uit om ‘steeds verder naar boven te komen.’ Een steeds groter wordende kijk op God is meer dan een miljoen tips en hacks voor het huwelijk waard. De meesten van ons hebben echter wel eens de ervaring gehad onze Bijbel te lezen en ons koud en onbewogen te voelen. Daarom mediteren we over de Bijbel, waarbij we langzamer nadenken over en bidden voor wat we lezen. Als we dat doen, brengt God vaak een nieuwe zoetheid in onze ziel. Zoals Psalm 1:2 zegt: “Zijn vreugde is in de wet van de Heer, en over zijn wet mediteert hij dag en nacht.”

In onze verstrooide tijd zal meditatie een strijd zijn. Maar we kunnen ernaar streven onze Bijbel te lezen op de momenten waarop we dat het beste kunnen, de tijd waarin we het meest uitgerust en ongehaast zijn. Voor velen van ons zal dit het eerste zijn in de ochtend. Voordat u begint met lezen, vraag God om iets glorieus voor u te laten opvallen. “Open mijn ogen, zodat ik de wonderbaarlijke dingen uit uw wet mag aanschouwen” (Psalm 119:18). Als hij dat gebed beantwoordt, vertraag dan en geniet.

Leiden, voorzien en beschermen

Een goede voorbereiding op het huwelijk begint met het nastreven van God, maar daar eindigt het zeker niet. Het nastreven van God verschaft de mensen de kracht en brandstof die ze nodig hebben om te blijven groeien in Gods roeping als leiders, voorzieners en beschermers.

“Het nastreven van God verschaft de mens de kracht en brandstof die hij nodig heeft om te blijven groeien in Gods roeping.”

God roept in de Bijbel duidelijk mannen, en niet alleen echtgenoten, tot dit soort verantwoordelijkheden. Hoewel het huwelijk de verantwoordelijkheden op het gebied van leiden, voorzien en beschermen radicaal beperkt en vergroot, creëert het deze verantwoordelijkheden niet. Vóór de schepping van Eva of de val stelde God Adam aan als leider door hem eerst te scheppen, als kostwinner door hem te bevelen de tuin te ‘werken en te onderhouden’ (Genesis 2:15), en als beschermer door hem te bevelen de boom te vermijden. van de kennis van goed en kwaad (Genesis 2:17). Iedere man kan deze roeping nu beoefenen en erin groeien, zelfs voordat hij gaat trouwen. In het bijzonder is de kerk een bijzonder goede plek voor een jonge man om het soort verantwoordelijkheid en initiatief te cultiveren dat van hem wordt verlangd in het huwelijk.

Dus wat zijn manieren waarop alleenstaande mannen kunnen leren leiding te geven, te voorzien en te beschermen binnen de kerk?

1. Groei als leider

Als echtgenoot zal een man de taak krijgen om zijn vrouw op opofferende wijze te leiden (Efeziërs 5:22). God zal hem roepen om het soort christelijke leider te worden dat een godvrezende vrouw met heel haar hart kan volgen, net zoals de kerk Christus volgt. Paulus zegt: “De man is het hoofd van de vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, zijn lichaam, en zelf haar Redder is” (Efeziërs 5:23).

In de praktijk kunnen mannen uitgroeien tot dit soort opofferend leiderschap door nederig initiatief te cultiveren. Als zowel Leeuw als Lam (Openbaring 5:5-6) belichaamt Jezus zowel kracht als nederigheid. Terwijl christelijke mannen worden vernieuwd, worden we nog steeds aangetrokken tot arrogant initiatief (zoals Joab in 2 Samuël 3:26-27) of zelfzuchtige passiviteit (zoals Adam in Genesis 3:6). Met de hulp van anderen kunnen we onze eigen specifieke neigingen onderkennen, ons bekeren en genade zoeken om op concrete manieren te groeien. Een man die wordt gekenmerkt door trots kan bijvoorbeeld vertrouwde vrienden uitnodigen om duidelijk te wijzen op het egoïsme dat hij waarneemt. Een man die neigt naar zelfzuchtige passiviteit zou het initiatief kunnen nemen om mensen te begroeten die alleen in de kerk zitten, in plaats van zich alleen maar te richten op degenen die hij al kent.

2. Groei als aanbieder

Als echtgenoot zal een man geroepen zijn tot een andere vorm van leiderschap: de primaire zorg voor zijn gezin. Paulus maakt dit duidelijk in Efeziërs 5:28-29: “Op dezelfde manier moeten mannen hun vrouw liefhebben als hun eigen lichaam. Wie van zijn vrouw houdt, houdt van zichzelf. Want niemand heeft ooit zijn eigen vlees gehaat, maar hij voedt en koestert het, net zoals Christus de kerk doet.” Net zoals een man in zijn eigen behoeften voorziet, roept God hem op om voor zijn vrouw te zorgen. Dit betekent niet dat de man de enige kostwinner van het gezin zal zijn, of zelfs dat hij noodzakelijkerwijs meer zal verdienen dan zijn vrouw. Het betekent eenvoudigweg dat hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid op zich neemt om ervoor te zorgen dat in de fysieke en geestelijke behoeften van zijn gezin wordt voorzien.

Ongehuwde mannen kunnen dit beginnen toe te passen door hard te werken om de juiste redenen (Spreuken 14:23; Kolossenzen 3:23-24). Werken we hoofdzakelijk aan het financieren van hobby’s, ervaringen en vakanties? Of maken we, omdat we geloven dat God ons heeft geroepen tot betekenisvol werk, dit actief en tastbaar aan om hem en anderen lief te hebben?

3. Groei als beschermer

In het huwelijk roept God mannen op om gevaar te aanvaarden, als dat nodig is, om hun vrouwen te beschermen, een derde cruciale dimensie van de roeping van een echtgenoot. Jezus gaf het ultieme voorbeeld voor de mens door zijn leven aan het kruis op te geven voor de heiliging van zijn bruid (Efeziërs 5:25), en ons daardoor te beschermen tegen Gods eeuwige oordeel (Johannes 3:36). Dit betekent niet dat mannen onbevreesd of moediger zijn dan hun vrouwen. In plaats daarvan gaat het om een ​​bereidheid, zoals Jezus in Gethsemane (Lukas 22:40), om anderen te beschermen, zelfs als we zelf bang zijn.

Christelijke mannen zullen niet ver hoeven zoeken naar mogelijkheden om bescherming te beoefenen. We worden omringd door onrecht en mensen die gevaar lopen. Het is gemakkelijk – net als de Leviet en priester in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10:25–37) – om de andere kant op te kijken, maar godvrezende mannen leren tussenbeide te komen. Een man die ik ken, bewaart bijvoorbeeld mueslirepen in zijn auto voor daklozen, en zoekt naar mogelijkheden om hen te dienen en te betrekken. U kunt ook het risico nemen om op te komen namens anderen die vanwege hun christelijke geloofsovertuiging worden belasterd of oneerlijk worden behandeld.

Maar meer nog, goddelijke mensen begrijpen dat het beschermen van anderen tegen een eeuwigheid zonder Christus de grootste dienst is die ze kunnen bewijzen. Een dergelijke geestelijke bescherming vereist een diep geloof in God zelf, en de bereidheid om weerstand te aanvaarden als we in liefde de waarheid spreken – zoals bijvoorbeeld wanneer we niet-christelijke vrienden zachtjes waarschuwen voor hun geestelijk gevaar (1 Petrus 3:15) of confronteer andere christenen met hun zonde (Matteüs 18:15–17).

Zoek een echtgenoot om te volgen

Hoewel het van cruciaal belang is om God eerst te zoeken en te leunen op Zijn roeping voor ons als mannen, is het enorm nuttig om een ​​godvruchtige, getrouwde man te vinden die je tot discipelen wil maken (1 Korintiërs 11:1; 2 Timotheüs 2:2). Zoek proactief iemand die je bewondert en die bereid is transparant te zijn, en vraag of hij tijd met hem en zijn gezin mag doorbrengen. Vraag hem wat hij heeft geleerd van de successen en mislukkingen in zijn huwelijk, en bedenk hoe je die lessen nu al kunt toepassen.

Als mannen zijn we allemaal geroepen om hard achter Christus aan te rennen (Filippenzen 3:8-12), ongeacht of we op een dag trouwen. Maar als we Christus nastreven en groeien als leiders, kostwinners en beschermers, zullen we beter voorbereid zijn op het daten – en uiteindelijk trouwen – met een goddelijke vrouw, als God dat wil.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *