Terwijl paus Franciscus oproept tot meer voorbereiding op het huwelijk, neemt het aantal katholieke huwelijken af

man and woman holding hands

Een nieuw vrijgegeven ontwerpdocument van het Vaticaan roept op tot het opzetten van ‘catechumenaat’-programma’s voor huwelijksvoorbereiding, die ongeveer een jaar opleiding zouden bieden aan paren die anticiperen op een huwelijk binnen de Kerk, samen met extra jaren van ondersteuning na het huwelijk.

Om dat voorstel te beoordelen is enig inzicht nodig in de stand van zaken op het gebied van huwelijken onder katholieken. Dus De Pijler kijkt naar de cijfers:

Het document

Het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven heeft op 15 juni “Catechumenale Routebeschrijvingen voor het Huwelijksleven” uitgebracht, een concepttekst gepubliceerd in het Italiaans en Spaans, met een inleiding door paus Franciscus.

In zijn inleiding schreef de paus dat het document tegemoetkomt aan “de behoefte aan een ‘nieuw catechumenaat’ ter voorbereiding op het huwelijk” – een behoefte die de paus naar eigen zeggen al eerder heeft benadrukt.

Paus Franciscus beschrijft de moeilijkheden die de aanbevelingen willen aanpakken en schreef het volgende:

“Wat naar voren kwam was de ernstige zorg dat paren, met een te oppervlakkige voorbereiding, het reële risico lopen een huwelijk aan te gaan dat nietig is of zo’n zwakke basis heeft dat het in korte tijd ‘uit elkaar valt’ en zelfs niet bestand is tegen de eerste onvermijdelijke crises.”

De paus merkte op dat de Kerk al vele jaren besteedt aan de vorming van kandidaten voor het priesterschap en het religieuze leven, en merkt op dat de Kerk in vergelijking slechts enkele dagen of weken actieve vorming biedt aan paren die op het punt staan ​​te trouwen, wat een roeping van gelijkwaardigheid is. belang in de Kerk.

Om deze leemte op te vullen schrijft het document een catechumenaat van het huwelijk voor, dat paus Franciscus als volgt omschreef:

“Het is gestructureerd volgens de drie fasen: de voorbereiding op het huwelijk (op afstand, dichtbij en onmiddellijk); de viering van de bruiloft; de begeleiding van de eerste jaren van het huwelijksleven.”

De situatie

Het gezin is volgens de Kerk het fundament van de menselijke samenleving.

Maar terwijl het aantal katholieken in de wereld de afgelopen twaalf jaar met 17% is toegenomen, is het aantal huwelijken dat door de Kerk wordt gevierd in diezelfde periode met 26% afgenomen, volgens statistieken die zijn gepubliceerd in het Annuarium Statisticum Ecclesiae.

In elke regio van de wereld is het aantal binnen de Kerk gesloten huwelijken tussen 2007 en 2019 gedaald ten opzichte van de katholieke bevolking – in sommige gevallen zelfs drastisch.

In de Verenigde Staten neemt het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt gesloten onder de bevolking als geheel af, maar het aantal katholieke huwelijken dat binnen de Kerk en volgens het kerkelijk recht wordt gevierd, neemt sneller af.

Volgens het Centrum voor Toegepast Onderzoek in het Apostolaat werden er in 2000 per 1.000 katholieken vier huwelijken gevierd volgens de katholieke canonieke vorm. In 2019 was dat aantal met de helft gedaald. Het katholieke canonieke recht en de katholieke theologie erkennen huwelijken die door katholieken zijn aangegaan buiten de vereiste canonieke vorm van de Kerk, niet als geldig, op enkele uitzonderingen na.

Deel

Maar de gegevens betekenen niet dat katholieken minder snel zullen trouwen, althans burgerlijk.

Uit een onderzoek uit 2015 over het huwelijk en het gezin ontdekte Pew Research dat 51% van de katholieken aangeeft getrouwd te zijn, vergeleken met 47% van de algemene bevolking. Dat aantal omvat ook de katholieken die buiten de katholieke canonieke vorm trouwen.

Eén reden voor minder huwelijken onder katholieken is eigenlijk bemoedigend: katholieken scheiden iets minder snel. Pew ontdekte dat 25% van de katholieken gescheiden is, vergeleken met 31% van de algemene bevolking.

Omdat bijna 50% van de eerste huwelijken binnen twintig jaar in een scheiding eindigt, leidt volgens een National Health Statistics Report uit 2012 een lager aantal echtscheidingen (en dus hertrouwingen) tot minder huwelijken in het algemeen dan de algemene bevolking.

Maar een andere factor is dat veel katholieken niet binnen de kerk trouwen. Volgens Pew Research was slechts 68% van de burgerlijk getrouwde katholieken binnen de kerk getrouwd.

Bovendien kiezen steeds meer paren ervoor om helemaal niet te trouwen, maar liever samen te leven in een samenlevingsrelatie. In de VS is het percentage volwassenen dat in gehuwde paren leeft sinds 1970 gedaald van 69% naar 50%, terwijl het aandeel dat samenwoont is gestegen van 1% naar 8%.

Onder jongere paren is de trend zelfs nog duidelijker. Onder Amerikaanse volwassenen tussen 25 en 34 jaar is het percentage dat een huwelijksrelatie heeft gedaald van 82% in 1970 naar 38% in 2021, terwijl het percentage dat samenwoont is gestegen van minder dan 1% naar 17%

In sommige Europese landen zijn deze trends zelfs nog dramatischer. Bijna 40% van de Franse paren tussen 25 en 44 jaar woont samen, terwijl in Spanje het samenwoningspercentage voor paren in die leeftijdscategorie iets minder dan 30% bedraagt.

En hoewel echtscheidingen nog steeds een probleem zijn onder getrouwde paren, duren samenwoningrelaties vaak nog korter dan huwelijken.

Dus terwijl paus Franciscus en het Dicasterie voor Leken, Familie en Leven nadenken over de huidige stand van zaken op het gebied van het huwelijk binnen de Kerk, zien zij de dubbele uitdaging voor zich van een situatie waarin een aanzienlijk percentage van de katholieken echtscheidingen heeft, en ook waarin bijna een derde van de katholieken scheidt. van de katholieken trouwt buiten de katholieke canonieke vorm.

laat een reactie achter

Analyse

Het is zeker duidelijk dat er problemen zijn met de staat van het huwelijk en de relaties. En er zijn aanwijzingen dat een diepere beoefening van het christelijk geloof en integratie in de christelijke gemeenschap echtparen kunnen helpen deze valkuilen te vermijden.

In een recente studie, benadrukt door het Institute for Family Studies, ontdekten onderzoekers van de Harvard TH Chan School of Public Health dat paren die regelmatig religieuze diensten bijwoonden ruim 45% minder kans hadden om te scheiden dan paren die dat niet deden. En hoewel dergelijke resultaten analisten soms doen vermoeden dat religieuze mensen zich eerder gedwongen voelen om in een ongelukkig huwelijk te blijven, vond hetzelfde onderzoek ook een groter geluksniveau onder reguliere kerkbezoekers.

Andere analyses uitgevoerd door de IFS suggereerden dat paren die de katholieke leer over huwelijk en seksualiteit volgden minder snel zouden scheiden. Uit één onderzoek bleek dat paren die vóór het huwelijk niet samenwoonden, ongeveer 20% minder kans hebben om te scheiden dan paren van vergelijkbare leeftijd die wel samenwoonden vóór het huwelijk.

Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die vóór het huwelijk niet meerdere seksuele partners hadden, een kans van 10% hadden om binnen de eerste vijf jaar van het huwelijk te scheiden, terwijl degenen die wel meerdere seksuele partners hadden, een kans van 20% tot 30% hadden om binnen de eerste vijf jaar van het huwelijk te scheiden. vijf jaar huwelijk.

Terwijl de Kerk paren probeert te helpen een gelukkig en duurzaam huwelijk te leiden, suggereren deze bevindingen dat een fundament in zowel actieve religieuze praktijk als in de katholieke seksuele moraal paren zou kunnen helpen bij de voorbereiding op het huwelijk.

Tegelijkertijd kan het bereiken van deze doelen door middel van een huwelijkscatechumenaat een uitdaging blijken te zijn, aangezien het moment waarop een stel al verloofd is en zich voorbereidt op een bruiloft nogal laat in het spel kan zijn om praktijken en overtuigingen in te prenten.

Het kan heel goed zijn dat de beste manier om echtparen op het huwelijk voor te bereiden, is door hen en hun gezinnen jaren van tevoren voor te bereiden op een leven van actieve sacramentaliteit binnen de Kerk, en door het geloof in de constante morele leer van de Kerk te bevorderen.

Deel

Abonneer nu

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *