Wie betaalt de bruiloft?

Als het gaat om het betalen voor de bruiloft, bestaan ​​er verschillende meningen. Terwijl traditioneel de ouders van de bruid verantwoordelijk waren voor het hosten (en betalen van) het hele feest, dragen tegenwoordig veel paren samen met beide ouders hun steentje bij.

Of uw ouders (of de ouders van uw toekomstige echtgenoot) genereus aanbieden om de bruiloft geheel of gedeeltelijk te betalen, het is nuttig om te begrijpen wie historisch gezien voor elk aspect van de grote dag heeft betaald. Hoewel het geenszins verplicht is dat de familie van de bruid het verlovingsfeest betaalt en dat de ouders van de bruidegom de rekening voor het repetitiediner betalen, kan een praktische kennis van hoe een huwelijksrekening doorgaans uitpakt iedereen helpen bij het navigeren door deze lastige zaak.

 • Jupiter Meijer is de eigenaar van zijn gelijknamige bedrijf voor huwelijksplanning, gevestigd in Brooklyn, NY
 • Christin Gomes en Ida Gibson, PhD, zijn etiquette-experts en mede-eigenaren van Common Courtesy.

Foto Barb Simkova/Tara McMullen


Bespreken wie de bruiloft betaalt

Hoewel veel gezinnen het niet leuk vinden om over geld te praten – en erover praten met toekomstige schoonfamilie kan voor nog meer onhandigheid zorgen – is het van essentieel belang om dit gesprek te voeren zodra u begint met plannen. “Het budget zou het eerste gesprek moeten zijn dat koppels samen en met hun families voeren, anders zit je met plannen in een bubbel die misschien niet jouw realiteit is”, zegt Jove Meyer, een weddingplanner. “Ik weet dat het niet leuk of schattig is om over geld te praten, maar het is superbelangrijk, omdat het invloed heeft op alle andere beslissingen rond je bruiloft.”

Traditioneel werden de meeste kosten gedekt door de familie van de bruid, waarbij de familie van de bruidegom en de bruidegom kleinere bedragen toevoegden. Maar niet alle bruiloften hebben een bruid en bruidegom – en niet alle gezinnen kunnen volgens verouderde richtlijnen bijdragen. “De heteronormatieve genderrollen voor wie betaalt voor een bruiloft zijn aan het veranderen”, zegt Meyer. “Ze zijn veel moderner en gelijkwaardiger, waarbij rekening wordt gehouden met de middelen van beide families, de gastenlijsten, de verwachtingen en de trouwlocatie, evenals met de middelen en wensen van het paar.” Voor koppels van hetzelfde geslacht met ofwel geen bruid, ofwel twee bruiden zijn de regels niet van toepassing, voegt Meyer eraan toe: “Gezinnen moeten open en eerlijk bespreken wat voor hen mogelijk is.”

Als u niet zeker weet hoe u deze vragen met uw eigen gezin moet oplossen, kunnen deze traditionele kostenoverzichten een nuttig raamwerk bieden om te beslissen wat voor u werkt – en wat niet.

Katie Shuler


Waar de familie van de bruid traditioneel voor betaalt

Traditioneel betaalt de familie van de bruid het grootste deel van de huwelijkskosten, van het verlovingsfeest tot de vluchtauto van het pasgetrouwde stel. Volgens Christin Gomes en Ida Gibson, PhD, van Common Courtesy, omvatten deze kosten doorgaans:

 • Verlovingsfeest
 • Huwelijksplanner
 • Uitnodigingen en briefpapier voor de dag
 • Fotografie en videografie
 • Locatie
 • Bruidskleding (en alle accessoires, inclusief sluier)
 • Ceremonie en receptie bloemstukken, decor en verhuur
 • Eten en drinken
 • Bruidstaart
 • Gastenvervoer
 • Reis- en verblijfkosten voor bruidsmeisjes en ambtenaar
 • De meeste overige ontvangstkosten

Nu, zeggen de experts, zijn de regels flexibel, waarbij de ouders van de andere partner en het echtpaar bijdragen aan al deze kosten. “De huwelijkskosten zijn in de loop der jaren enorm gegroeid en zijn niet langer de exclusieve verantwoordelijkheid van de ouders van de bruid”, zegt Gomes. “Ze kunnen regelen wat ze willen, zolang alle betrokken partijen het erover eens zijn.”

Paige Vaughn-foto


Waar de familie van de bruidegom traditioneel voor betaalt

De familie van de bruidegom heeft traditioneel de rekening betaald voor minder bruiloftsartikelen, waaronder:

 • Huwelijksvergunning en ambtenaarskosten
 • Corsages en boutonnières voor familieleden aan beide zijden
 • Accommodatie voor bruidsjonkers
 • Kosten repetitiediner
 • Ontvangstalcohol (optioneel)
 • DJ of band (optioneel)

Repetitiediners varieerden in grootte van een kleine gelegenheid voor een bruiloftsfeest tot een grotere soirée waar de helft of meer bruiloftsgasten aanwezig waren. Maar omdat veel koppels kiezen voor welkomstfeestjes die open zijn voor al hun gasten, wordt niet van de ouders van de bruidegom verwacht dat ze de volledige kosten op zich nemen. “Een welkomstfeest kan veel duurder zijn dan een exclusief repetitiediner, dus het is aan het oordeel van de ouders van de bruidegom of zij er nog steeds mee instemmen het evenement te organiseren”, zegt Gibson.

In sommige kringen compenseert de familie van de bruidegom de ontvangstkosten door de alcohol te kopen; in andere gevallen betaalt de familie van de bruidegom voor de band. Hoe je het ook aanpakt, zorg ervoor dat elke partij zich op zijn gemak voelt met zijn bijdrage.

Benjamin Wieler


Waar de bruid traditioneel voor betaalt

In het verleden betaalde de bruid persoonlijk voor:

 • Bruiloftsbloemen en cadeaus voor de bruidsmeisjes
 • Alle haar- en make-upkosten
 • Trouwring van de bruidegom
 • Huwelijkscadeau van de bruidegom

Hoewel deze kosten doorgaans nog steeds door de meeste bruiden worden gedekt, zegt Gomes, dragen veel moderne vrouwen ook bij aan de totale kosten van de ceremonie en receptie – ‘alles wat hun budget toelaat’, zegt Gomes. “Bruiden en bruidegommen zijn over het algemeen ouder en financieel onafhankelijk tegen de tijd dat ze trouwen. Het is tegenwoordig gebruikelijker dat koppels hun huwelijkskosten geheel of gedeeltelijk hosten en betalen.”

Allen Tsai


Waar de bruidegom traditioneel voor betaalt

Traditionele verwachtingen voor de financiële bijdrage van de bruidegom waren onder meer:

 • Verlovings- en trouwringen
 • Huwelijksvergunning en ambtenaarskosten (indien niet gedekt door ouders)
 • Bruidsboeket
 • Bruidsjonkers boutonnières en geschenken
 • Huwelijkscadeau van de bruid
 • Huwelijksreis

Tegenwoordig delen paren vaak de kosten voor hun reis na hun huwelijk, waarbij ze de huwelijksreis- en huwelijksuitgaven opnemen in hun grote financiële plannen.

Houd grote levensdoelen bij terwijl u uw bruiloft plant, zeggen onze experts, en onthoud dat alles relatief is. “Wees heel eerlijk: wat zijn de prioriteiten om het geld dat je hebt bespaard aan uit te geven?” zegt Meijer. “De meeste mensen die gaan trouwen, willen misschien ook een huis kopen, een gezin stichten of een hond nemen. Denk op de lange termijn na over je huwelijksbudget. Als je al je middelen aan de bruiloft besteedt, waar kun je dan nog mee helpen?” je andere doelen?”

Amanda Wose-fotografie


Tips om te beslissen wie bijdraagt ​​aan de bruiloft

De bovenstaande richtlijnen zijn precies dat – richtlijnen, en ook traditionele, die misschien niet logisch zijn voor uw gezinsstructuur of budget. Stel deze vragen dus en houd deze dingen in gedachten bij het beslissen hoe u voor uw bruiloft betaalt.

Ontdek uw huwelijksprioriteiten

Voordat u een budget bepaalt, moet u beslissen wat voor u als koppel het belangrijkst is om op te nemen in uw bruiloft. Dit zal helpen te bepalen waar de middelen zullen worden toegewezen en welke elementen kunnen worden overgeslagen of ingekrompen. Als u bijvoorbeeld beslist of u een band of een DJ wilt voor uw huwelijksreceptie, zal dit een radicaal verschil maken in uw totale huwelijksbudget.

Vraag elke groep ouders of en hoe zij willen bijdragen

Wees open tegenover elk stel ouders en vraag hen duidelijk of ze willen bijdragen aan de bruiloft, en zo ja, waar ze aan willen bijdragen. Als u vooraf over de kosten praat, voorkomt u eventuele ongemakken later. Eén ding waar u zich uiteraard van bewust moet zijn, is dat als ouders financieel bijdragen aan de bruiloft, zij mogelijk zelf een aantal verzoeken hebben. Als dat een probleem voor u zou kunnen zijn, kan het de moeite waard zijn bepaalde uitgaven zelf te dekken.

Bepaal een huwelijksbudget

Het is nuttig om een ​​budget vast te stellen waar alle partijen zich aan moeten houden. En wees realistisch: de gemiddelde kosten van een bruiloft bedragen tegenwoordig ongeveer $30.000, maar dit kan naar boven of beneden fluctueren, afhankelijk van waar je woont of waar je besluit je evenement te houden en het soort feest dat je plant (een intieme schaking). minder gaat kosten dan een groots evenement met 200 gasten).

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *