De trouwjurktrend van 2023 is in opkomst: high-concept jurken

De trouwjurktrend van 2023 is in opkomst: high-concept jurken

De wereldgeschiedenis (en de huidige gebeurtenissen) hebben ons geleerd dat elke maatschappelijke instelling, hoe prestigieus of schijnbaar belangrijk ook, op een dag aan een kruisverhoor zal worden onderworpen door de bevolking die zij dient – ​​vooral nu, nu het voelt alsof niemand onberispelijk is. Het is een subtiele verschuiving geweest, maar vandaag de dag speelt zich aan het einde van de kerkgangen, in privétuinen en op stenen trappen van het gerechtsgebouw een stille revolutie af, een heronderzoek van de westerse formaliteiten van de bruidsjurk. Regels die ooit als vaste grond werden beschouwd, zijn verzacht en gemanipuleerd in nieuwe vormen en definities van wat het betekent om een ​​bruid te zijn. Net als bij een korset zijn de verwachtingen losgemaakt en is er een nieuw gevoel van autonomie en onafhankelijkheid naar binnen gestroomd als een zuchtje frisse lucht.

Tiffany Hsu, Chief Buying Officer voor e-tailer Mytheresa, trouwde onlangs met haar vriend in een Londens kadaster. “Toen ik naar de burgerlijke stand ging, droeg ik een witte chiffon [dress] met zwarte bloemen eromheen, en het had een trein van twee meter, en [was] volledig transparant, en ik droeg er alleen ondergoed onder”, vertelt ze me. Dit pièce de résistance was het werk van haar designervriend Yang Li, creatief directeur van het label Shang Xia.

Wat was de reactie van het Britse overheidspersoneel? “Mensen bij de burgerlijke stand keken me aan met zoiets van: Wat is hier in godsnaam aan de hand?! Omdat de meeste meisjes gewoon een midi-witte jurk dragen om te signeren, ‘zei Hsu. “Ik droeg gewoon het meest weelderige wat ik op dat moment kon krijgen…. Mijn vrienden [thought] het was prachtig, dus dat is allemaal goed voor mij.”

aristocratisch supermodel Stella Tennant met de in Frankrijk geboren David Lasnet na de bruiloft in de kleine parochiekerk van Oxnam in de Schotse grens. Foto door David Cheskin Pa Imagespa-afbeeldingen via Getty Images
David Cheskin – PA-afbeeldingen

De trouwjurk van model Stella Tennant uit 1999

Voor bepaalde vrouwen is een jurk van een mooie €10.000,- van een gerenommeerd atelier een keuze die te veel conventies in zich draagt, vooral als je je geld verdient met kleding. Dit is niet bepaald nieuw: toen wijlen model Stella Tennant in 1999 met fotograaf David Lasnet trouwde, droeg ze een witte Helmut Lang die er nog steeds bijna schokkend simplistisch uitziet. Een tankjurk tot op de knie, met meters dunne tule om haar lichaam en armen gewikkeld; een zachte aanraking die op de een of andere manier romantisch aanvoelde en Langs inherente, intellectuele kilheid verspreidde.

Model Kristen McMenamy droeg een ongewone Chanel voor haar huwelijk in 1997: een lichte jurk die doet denken aan Griekse toga’s, met een zacht gedrapeerde schoudersleep, in de kleur van champagne. Ze zag eruit als een prerafaëlitische engel. Karl Lagerfeld liep met haar door het gangpad en gaf haar weg.

Karl Lagerfeld begeleidt Kristen Mcmenamy door het gangpad tijdens haar huwelijk in 1997 met fotograaf Miles Aldridge
Scankamer//Getty-afbeeldingen

Karl Lagerfeld begeleidt Kristen McMenamy door het gangpad tijdens haar huwelijk in 1997 met fotograaf Miles Aldridge.

Maar steeds vaker zijn het niet alleen supermodellen die uitspraken doen op hun trouwdag. Traditioneel is de jurk bedoeld om veronderstelde onuitgesproken waarheden over de bruid aan de wereld te projecteren: haar smaak, haar schoonheid, haar klasse, haar vrouwelijkheid, haar intellect en, voor sommigen, helaas, haar waarde. Maar naarmate de gedachten en gevoelens van vrouwen over het huwelijk, het huwelijk en gelijkheid evolueren, vinden velen dat de jurk iets anders moet zeggen. Door mode, met al zijn eigenzinnigheden en tegenstrijdigheden, erbij te betrekken, kunnen bruiden misschien een genuanceerder statement maken.

Ontwerpers en retailers reageren in natura. Hsu, uit Mytheresa, is niet alleen een voormalige bruid, maar ook een spraakmakende modemanager die toezicht houdt op een van de meest modieuze bruidsaanbiedingen op internet. “We zijn hier niet om ze hun eerste jurk te geven”, zegt ze. “Wij zijn hier om de feestjurk of het repetitiediner aan te bieden [dress].” Ze vertelt me ​​dat de bruid die ze bedienen de ceremoniële jurk gaat krijgen van een ontwerper of merk op atelierniveau. Maar voor bijkomende evenementen rond de hoofdceremonie is de Mytheresa-klant nog steeds op zoek naar solide, zelfs leuke, ontwerpen die opvallen.

een bruid op blote voeten in een witte simone rocha theelengte jurk
Met dank aan My Theresa

Een Simone Rocha-jurk voor Mytheresa

Een ontwerper die geliefd is geworden vanwege mooie, conceptuele bruidsaanbiedingen is Simone Rocha, met wie Mytheresa in 2021 samenwerkte voor een bruidscapsule. De samenwerking was een succes: een collectie zachte, lichte, kortere jurken, de meeste met een voorgevormde taille en een soort volume in de mouw. ‘Ik weet niet of mensen het voor de… kochten[ir] bruiloft, of dat het gewoon mooie jurken waren”, zegt Hsu. “We wilden het heel Simone Rocha houden, dus we hadden duidelijk geen flikkerige jurken tot op de grond.”

Dat sluit aan bij de bruidsselectie van Mytheresa: “Op onze website [we offer] iets dat speelser is, een beetje kunstzinniger”, zegt Hsu. Andere ontwerpers die bovenaan de lijst staan ​​als belangrijk voor Mytheresa zijn onder meer Cecilie Bahnsen (vrouwelijk maar vreemd volume), de Australische Alex Perry (strak, stadsontwerp met klassieke proporties) en de onlangs vertrokken Vivienne Westwood (romantisch, korsettend). jurken met een statement gedrapeerde couture-heup). Westwood “presteerde beter dan onze verwachtingen”, zegt Hsu, enthousiast dat de klant het complexe aanbod van de ontwerper begreep (wat, toepasselijk, een hogere prijs met zich meebrengt).

een model in een Simone Rocha-jurk
Met dank aan My Theresa

Nog een bruidslook van Simone Rocha

Verschillende ontwerpers hebben kennis genomen van het succes dat ‘bruidsachtige’ ontwerpen kunnen opleveren. In Amerika kwam Sandy Liang in 2013 op de markt met haar coole, popachtige verzamelde stukken. Aan de andere kant van het spectrum zit Rosie Assoulin, die met volume omgaat zoals een beeldhouwer met marmer zou omgaan, en wiens ontwerpen, voor het eerst geïntroduceerd voor Resort 2014, een geldelijk, Upper East Side-gevoel hebben, minus de hooghartige randen. Gedeeltelijk weerspiegelt het de situatie in Europa, waar modegiganten als Yves Saint Laurent, Lagerfeld en Cristóbal Balenciaga regelmatig in de ragfijne wateren van bruidsontwerp waadden. (Het is traditie om te verschijnen la marée(de bruid) aan het einde van haute couture-shows in Parijs.)

Maar in tegenstelling tot die couturejurken kan de typische designerjurk, misschien ironisch genoeg, als een koopje aanvoelen. De jurk is vaak een van de duurste elementen van de bruiloft; volgens bruidsautoriteit The Knot kost de gemiddelde jurk in de Verenigde Staten ongeveer $ 1.800. Voor atelierjurken, zoals die van Vera Wang, liggen de prijzen rond de $ 3.000 en hoger. Voor een op maat gemaakte jurk van iemand als Wang is de prijs discreet en wordt het onheilspellende ‘Plan een afspraak’ weergegeven in plaats van welk cijfer dan ook.

De kleding van Assoulin en Liang varieert van $ 2.800 tot $ 7.000, en bedient een bruidspubliek dat iets speciaals, conceptueels en toch moois wil, gemaakt met behulp van de beste haute kleermakerstechnieken (zoals verborgen grosgrain-steunen en zachte, met de hand gestikte borstcups) waar geld voor kan betalen.

een bruid in een trouwstudiojurk
Woensdag Studio

Een jurk van Wed Studio

Voor bruiden die dit soort niet-traditionele smaak hebben ontwikkeld, zijn er ateliers ontstaan ​​om aan hun behoeften te voldoen. Amy Trinh en Evan Phillips van de Britse collectie Wed Studio maken sinds 2019 prachtige, zelfs voortreffelijke trouwopties. Het resultaat is een mix van radicale maar toch gefundeerde proporties en subtiele kleuren, met een deskundig spel met volume, glans, hoek en draperen. Alle ingrediënten van vooruitstrevend design.

Via e-mail schrijft Trinh over de vrijheid die bruidsontwerp biedt. “Niet elke klant zal iets compleet radicaals willen doen”, zegt ze, “maar het is zeker een kans om meer experimentele ideeën of moeilijke processen te verkennen die waarschijnlijk te duur zijn voor merken om in te ontwikkelen. [ready-to-wear] en misschien te veel voor de gewone man om in zijn dagelijkse garderobe te ontdekken. Het is eigenlijk net als couture doen! Het geeft dus alle betrokkenen de kans om de mogelijkheden te verkennen totdat we een punt bereiken waarop de jurk perfect is.”

een bruid in een mini-jurk en margiela tabis poseert met haar man en familie op de trappen van het gerechtsgebouw
Katelyn Cutgeboorte

Katelyn Cutbirth in haar vintage mini-jurk en Margiela Tabis

Duurzaamheid heeft ook tot ongebruikelijke keuzes geleid: veel bruiden willen vintage. Katelyn Cutbirth, een in Texas geboren, in Londen gevestigde styliste, vond haar trouwjurk tijdens haar vrijgezellenfeest in Barcelona. Na lang zoeken in een vintage winkel vond ze haar jurk aan het plafond hangen. (Zeker een teken.) Ze wist dat ze die had gevonden en beschreef hem aan mij: ‘Het is puur kant, en dan heeft het een gele voering… het is net als de [most] mini-jurkje dat je ooit in je hele leven hebt gezien, en toen droeg ik Margiela Tabis.

Het controleerde alle vakjes van Cutbirth: “Ik wilde heel graag vintage dragen…” zegt ze, plus: “Het paste perfect bij mij, als een handschoen.” En: “Het was $40.”

Sielian Lie, eigenaar van Sielian Vintage in Beverly Hills, een van de beste bronnen van het land voor samengestelde vintage, zegt: “Er zijn veel vrouwen die vintage bruidsmode kopen”, en voegt eraan toe dat “zij de voorkeur geven aan [it] omdat het uniek en mooi is.” Vintage, merkt ze op, is ‘meer in trek dan voorheen’.

een model wordt voorzien van een zeer doorzichtige witte bruidsjurk gemaakt van grote ruches over wit ondergoed
Woensdag Studio

Een Wed Studio-fitting

Al dit gepraat over kleding zet me aan het denken over hoe ik mezelf zou kunnen profileren als ik zou trouwen. Ver weg van de Pinterest-borden en de bedompte ‘zeg ja tegen de jurk’-bruidssalons met hun afschuwelijke clips van weleer, dwalen mijn gedachten af ​​naar: een enorme, dikke, op de paus geïnspireerde deken geborduurd met zwevende veren, opgebouwd uit een menagerie van gelijkgekleurde fijne stoffen. (Een droomcombinatie van Jean Paul Gaultier herfst 1999, en de laatste bruidscape die Lagerfeld op Alek Wek gooide voor Chanel couture voorjaar 2004.)

Of misschien gewoon een onberispelijk gesneden, knielange, op maat gemaakte jas van F. Caraceni, gemaakt van zwarte Italiaanse katoenen keperstof, met een onderdrukte taille, ingesnoerde schouders en een brede revers, waarop een diamanten broche is aangebracht, in evenveel karaat zoals ik kan krijgen.

De bewakers van het juweel kunnen tijdens de dienst vlak achter mij staan… voor een dramatisch effect.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *