“Ik ben niet geïnteresseerd in trends, ik hou van tijdloosheid”

Giambattista Valli over zijn tijdloze bruidscollectie onthuld op BBFW

Italiaanse versie van
Laura Galbiati

gepubliceerd op
29 april 2024

Een paar minuten na de eerste show van zijn bruidscollectie verwelkomt Giambattista Valli ons in een van de kamers op de bovenverdieping van het historische Llotja del Mar-gebouw in Barcelona, ​​een imposant gebouw uit de Middeleeuwen waar ooit de Public Bank of Catalonia en waar ze kunstenaars van het kaliber Picasso en Dalì bestudeerden. Hier voelt de Romeinse ontwerper zich op zijn gemak, gewend aan de weelde van de salons van Versailles en de verfijnde sferen van de haute couture. Hij zet even zijn onafscheidelijke zwarte zonnebril af en deelt zijn gedachten over de sector.

Voor de lancering van zijn trouwcollectie, getiteld Love Collection, koos Giambattista Valli voor de Barcelona Bridal Fashion Week. Afgelopen 18 april gaf hij een unieke show aan ruim 450 gasten, waaronder de it-girl Olivia Palermo, actrice Hiba Abouk en de aristocraat Lara Cosima Henkel. De selectie, bestaande uit 30 modellen, omvatte tien jurken uit elk van de eerste twee collecties van de lijn. De presentatie vond plaats tijdens de Barcelona Bridal Night, zoals al eerder gebeurde bij andere gerenommeerde maisons als Elie Saab, Viktor&Rolf en Marchesa.

De ontwerper Giambattista Valli aan het einde van zijn modeshow in Barcelona – BBFW


FashionNetwork.com ontmoette de ontwerper en oprichter van het gelijknamige merk, waarvan het kapitaal het Artémis-investeringsfonds omvat, eigendom van François-Henri Pinault. Hij sprak met ons over zijn aanwezigheid in Barcelona, ​​​​over haute couture, zijn creatieve proces en zijn bruidscollecties, momenteel exclusief op aanvraag verkrijgbaar, die de komende maanden in de Verenigde Staten zullen debuteren in een “trunk show” -formaat .

FashionNetwork.com: Deze deelname aan Barcelona Bridal Fashion Week valt samen met je eerste bruidsshow, wat is de inspiratie achter deze collectie?

Giambattista Valli: De collectie spreekt van een moment dat niet strikt een trend is, maar eerder een moment dat in de tijd is opgeschort. Het is een voorstel dat niet over vandaag, morgen of gisteren spreekt. In deze collectie heeft elk model een eigen naam. Ze weerspiegelen allemaal de verschillende houdingen en waarden van de “Valli-vrouwen”. Hierdoor kan ik een dialoog met hen voeren, omdat hun verschillende persoonlijkheden manieren nodig hebben om op te vallen. Ik wil mijn cliënten en mijn entourage niets opleggen. Ik ontwerp elke jurk als een persoonlijkheid voor mijn vrienden en mijn jurken zijn naar hen vernoemd. Sommige zijn veel sexyer, andere meer romantisch. Sommige zijn kwetsbaar, andere soberder. Sommige kleding is licht, andere zwaar. Ik probeer verschillende persoonlijkheidstypes te weerspiegelen.

FNW: Hoe is het project om een ​​complete bruidslijn te lanceren ontstaan?

G.V.: Ik zie het niet echt als een bruidslijn, maar eerder als een reactie op iets waar veel mensen mij om hebben gevraagd. Ik heb het geluk dat ik de meest spectaculaire bruidsontwerpen mag maken en de meest ongelooflijke vrouwen kan kleden. Het dragen van een trouwjurk van Giambattista Valli is bijna een intentieverklaring geworden. Ik wilde afstand nemen van het zeer elitaire raamwerk van de haute couture-trouwjurk. Ik wilde dit universum delen met een veel grotere geografische groep vrienden. Voor mij is het een manier om mijn DNA van uitmuntendheid op een meer toegankelijke manier over te brengen. We moeten deze aura van uitzondering behouden.

Daarom noemde ik dit project “Love Collection”, het is iets moois, een moment van liefde. Deze jurken zijn gemaakt om zowel voor een bruiloft als voor een avondje uit te dragen. Deze modellen veroorzaken een merkwaardig fenomeen. Soms vragen beroemdheden ons om items uit de “Love Collection” om op de rode loper te dragen. Ik kan het niet als een simpele bruidslijn beschouwen. Ik geloof dat het vooral kleding is die magie brengt op specifieke momenten.

De eerste trouwjurkenshow van het merk in Barcelona – BBFW


FNW: Voor welk type publiek zijn deze modellen bedoeld?

G.V.: Het is een heel breed publiek. Er zijn mensen die het leuk zullen vinden en anderen die dat niet zullen doen. Ik probeer trouw te zijn aan mijn volgers, maar ik blijf open staan ​​voor een nieuw publiek en nieuwe generaties. Ik ben me ervan bewust dat mijn stijl een idee op zich is waar ik altijd aan verbonden ben gebleven. Het maakt deel uit van mijn identiteit en het werkt goed.

Iemand kwam naar mij toe en zei verlegen: “Geweldig, eindelijk iemand die zich niet schaamt voor het maken van trouwjurken.” Als er mensen zijn die zich schamen voor het ontwerpen van trouwjurken, dan is dat hun probleem en niet het mijne. Persoonlijk houd ik niet van het woord ‘bridal’ en daarom heb ik deze lijn ‘Love Collection’ genoemd. Ik denk dat het mijn idee van buitengewone jurken beter weerspiegelt, zowel voor rode lopers als voor een bruiloft. Het is het geheim van het succes van dit project. Bruiloften zijn hele mooie momenten, het is een droom om daar deel van uit te maken. Ik heb altijd de ambitie gehad om een ​​high fashion huis op te richten, het was een gigantisch idee dat ik al had sinds ik heel klein was. En ik realiseer deze droom beetje bij beetje, en het is fantastisch om dit avontuur met anderen te kunnen delen. Ik oordeel niet over wat anderen doen, maar mijn levensfilosofie houdt in dat iemand gelukkig maken mij de gelukkigste persoon ter wereld maakt. Als ik kan bijdragen aan het geluk van iemand op een uiterst belangrijk moment in zijn leven, is dat buitengewoon. Dat betekent dat ik mijn werk heb gedaan.

FNW: Waarom wordt bruidsmode omringd door een negatief imago, terwijl de trouwjurk het middelpunt is van de meeste haute couture-shows?

G.V..: Ik heb geen idee. Misschien komt het omdat sommige bedrijven zich te veel op trends concentreren, wat ik niet doe. Ik ben niet geïnteresseerd in trends, ik creëer modellen die in de tijd zijn opgeschort. Ik hou van tijdloosheid en creaties die het verstrijken van de tijd weerstaan, kleding die mooie herinneringen verzamelt, waar we geen afstand van willen doen. Naar mijn mening is het de antithese van het consumentisme, en het is ook een soort manifest van mijn kant.

FNW: Moet bruidsmode inclusiever zijn?

G.V.: Het is mijn taak om kleding te maken die mensen het beste kunnen interpreteren. Ik heb geen grenzen. Aan de andere kant heb ik in de eerste collectie een kanten pak gemaakt. Ik denk dat dingen flexibel zijn en zich kunnen aanpassen. Wil je een Giambattista Valli-model dragen? Wij heten iedereen welkom. We zijn een grote familie, een grote gemeenschap. En hoe groter het wordt, hoe beter.

De modellen zijn trouw aan het haute couture-DNA van het merk BBFW


FNW: Wat is het creatieve proces van een trouwjurk en waarin verschilt deze van haute couture of confectiekleding?

G.V.: De Love Collection en high fashion hebben punten gemeen. Ik maak elke jurk alsof het een collectie is. Alle kleding heeft een persoonlijkheid, een concept. Ik stel me ze allemaal onafhankelijk van elkaar voor, als geïsoleerde bubbels. Confectiecollecties daarentegen zijn complete kledingkasten. Ik zie ze als een partituur met verschillende noten. In haute couture is elke jurk een andere muziek.

Bruidsmode is een luisterproces. Je moet gaan zitten en luisteren naar wat mensen te zeggen hebben. Soms komen bruiden binnen die precies weten wat ze willen. Andere keren hebben ze een heel vaag idee, ze weten niet precies wat ze willen. Je moet weten hoe je ze moet begeleiden en ze iets onverwachts moet aanbieden om ze te verrassen.

FNW: Hoe ontstond de mogelijkheid om in Barcelona te showen en wat vond je van het evenement?

G.V.: Ik geloof dat Barcelona Bridal Fashion Week zichzelf heeft weten te positioneren als een referentie-evenement op internationaal niveau. In Europa is het het belangrijkste evenement in de trouwsector. En het is ook een van de belangrijkste ter wereld. Ik zie het aan de reactie van de handelsagenten, die buitengewoon is. De samenwerking was vanzelfsprekend geboren, BBFW presenteerde het idee aan mij en ik vond het erg interessant, ik zag zowel voor hen als voor mij een kans. Ik zei: “Laten we gaan”!

Ik moet ook erkennen dat ik de dingen graag goed doe, zorgvuldig kies, een zeer perfectionist ben en opereer in een wereld van uitmuntendheid. Dit kwaliteitscriterium was mijn enige voorwaarde om deel te nemen. En ik denk dat het resultaat in orde was.


FNW: Waarom is het belangrijk voor jou om buiten de reguliere planning of in andere steden te pronken?

G.V.: Ik ben een van de weinige merken die haute couture voor bruiloften maakt. Veel mensen praten over couture, maar weinigen doen aan haute couture. Het zijn twee heel verschillende dingen. Haute couture is geboren in Parijs en ik vind het een leuk idee om de collecties daar te blijven presenteren. Ik geloof dat het noodzakelijk is om de naam haute couture te beschermen. Maar ik denk dat het ook belangrijk is om het rondtrekkende aspect aan te moedigen en dat hebben we gedaan door naar Barcelona te komen en met onze “koffershows”. Het is een manier om de culturele geschiedenis van high fashion naar andere plaatsen te verspreiden en dat is waar mijn DNA zit.

FNW: Wat is vanuit zakelijk oogpunt het belang van bruidscreaties in uw bedrijf?

G.V.: Momenteel is het een categorie waarvan de geschiedenis nog maar net begint. Voorheen presenteerden we slechts twee collecties van elk tien jurken. Met deze derde collectie begint het bedrijf echt een vlucht te nemen met een eigen marktniche. Uiteraard heb ik prioritaire markten in het vizier, maar op dit moment steekt geen enkel land er echt bovenuit ten opzichte van de andere.

Copyright © 2024 FashionNetwork.com Alle rechten voorbehouden.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *