De trends en de gevolgen

Afbeelding

bruid en bruidegom bewegen de wijzers van de klok terug

Illustraties door Michelle Nelson

Uit ‘Het gezin: een proclamatie aan de wereld’ leren we dat ‘het huwelijk tussen man en vrouw door God is geboden en dat het gezin centraal staat in het plan van de Schepper voor de eeuwige bestemming van zijn kinderen.’1 Helaas neemt de prioriteit van het huwelijk in de samenleving af, omdat steeds meer mensen het simpelweg als een relatie tussen een paar of een persoonlijke levenskeuze beschouwen, in plaats van als een goddelijke instelling die door God is geschapen voor onze eeuwige vooruitgang en geluk.

De afgelopen decennia is de huwelijksleeftijd in alle delen van de wereld zowel voor vrouwen als voor mannen gestegen.2 In veel ontwikkelde landen naderen we het punt waarop meer dan de helft van de huwelijken na de leeftijd van 30 jaar zal plaatsvinden. In sociaalwetenschappelijke kringen wordt dit patroon van het uitstellen van huwelijken doorgaans gezien als vooruitgang en wordt er positief over gesproken. Het resulteert echter in een aantal verontrustende trends op het gebied van koppelingspatronen en gezinsstabiliteit, waardoor de veronderstelling wordt betwist dat uitgestelde huwelijken altijd positief zijn. Misschien wel het allerbelangrijkste is dat de stijging van de huwelijksleeftijd over de hele wereld in verband wordt gebracht met een toenemend aantal kinderen dat buiten het huwelijk wordt geboren. En paren die niet getrouwd zijn en een kind van in de twintig hebben, hebben drie keer zoveel kans om uit elkaar te gaan vóór de vijfde verjaardag van hun kind dan getrouwde paren.

Afbeelding

vrouw die een kind draagt ​​en wegloopt van de man

Verschillende van de belangrijkste argumenten vóór het opzettelijk uitstellen van het huwelijk zijn paradoxaal. Een paradox is een stelling die, ondanks een ogenschijnlijk gezonde redenering vanuit aanvaardbare uitgangspunten, leidt tot een conclusie die logisch onaanvaardbaar of met zichzelf in tegenspraak lijkt.3 Deze ‘paradoxen ter voorbereiding op het huwelijk’ zijn net zoiets als het deksel van een pot de verkeerde kant op draaien: je denkt misschien dat je probeert het deksel los te draaien om te krijgen wat je wilt, maar in werkelijkheid draai je het de verkeerde kant op en draai je het deksel strakker.

De meeste mensen die zich bezighouden met de paradoxen ter voorbereiding op het huwelijk die ik zal noemen, doen dit niet als onderdeel van het opgeven van het huwelijk, maar omdat ze geloven dat deze acties hun toekomstige huwelijk daadwerkelijk zullen versterken. Het Boek van Mormon waarschuwt tegen dit soort paradoxale logica en zegt dat er mensen zullen zijn ‘die het kwade goed noemen, en het goede kwaad, die duisternis voor licht stellen, en licht voor duisternis, die bitter voor zoet en zoet voor bitter stellen’ ( 2 Nephi 15:20). Als gevolg van deze paradoxale logica stellen veel jongvolwassenen dus opzettelijk het huwelijk uit en bereiden zij zich op het huwelijk voor op een manier die feitelijk het tegenovergestelde oplevert van wat zij van plan zijn.

Hieronder volgen drie heersende paradoxen ter voorbereiding op het huwelijk die over de hele wereld breed worden omarmd. Voor alle duidelijkheid: deze trends zijn niet gebruikelijk onder vrome leden van de kerk, maar worden in veel landen de aangemoedigde norm onder jongvolwassenen.

1. De samenwoningparadox

Een veel voorkomende paradox ter voorbereiding op het huwelijk is de samenwoningparadox. Veel jonge mensen voelen zich aangetrokken tot samenwonen vóór het huwelijk, omdat ze geloven dat dit als een ‘proefrit’ fungeert. Het is vermoedelijk een manier om het risico en de kans op echtscheiding te verkleinen. In feite beweerden veel van onze beste en slimste geesten in de sociale wetenschappen in de jaren tachtig dat we een enorme daling van het aantal echtscheidingen zouden zien als gevolg van de toename van het samenwonen. Ze geloofden dat samenwonen zou fungeren als een soort darwinistisch ‘survival of the fittest’-mechanisme dat de zwakke relaties zou uitroeien en dat alleen de sterksten zouden overleven in een huwelijk – en dat het aantal echtscheidingen daardoor zou dalen. Algemeen wordt aangenomen dat deze manier van denken logisch is. Op het eerste gezicht het idee van een proefrit geluiden best logisch: je zou toch geen auto kopen zonder er een proefrit mee te hebben gemaakt?

Maar dat beginsel geldt niet voor het huwelijk, en het past niet in het patroon van de Heer. De Heer heeft duidelijk gemaakt waar Hij in deze kwestie staat. Zoals de apostel Paulus zei: ‘Het is de wil van God[…]dat gij u onthoudt van hoererij’ (1 Tessalonicenzen 4:3; zie ook 1 Korintiërs 6:18; Alma 39:5). De wijsheid van de Heer is groter dan die van de wereld. Als tweede getuige van deze waarheid hebben ruim dertig jaar onderzoeken aangetoond dat het tegenovergestelde waar is van wat onderzoekers hadden verwacht: Samenwonen vóór het huwelijk wordt historisch gezien in verband gebracht met een grotere kans op echtscheiding. En hoewel sommige van de nieuwere onderzoeken aantonen dat er mogelijk sprake is van een verzwakking van dit verband, heeft geen enkel onderzoek tot nu toe ooit aangetoond dat samenwonen een buffer kan vormen tegen echtscheiding.4

De cijfers laten zien dat, ondanks samenwonen in naam van het versterken van een relatie, ‘geluk in het gezinsleven het meest waarschijnlijk wordt bereikt als het gebaseerd is op de leringen van de Heer Jezus Christus.’5

2. De paradox van het zaaien van wilde haver

Een tweede paradox is de ‘zaaiende wilde haver’-paradox. In mijn onderzoek naar jongvolwassenen heb ik velen vaak horen zeggen dat de levensfase van jongvolwassenen de tijd is om seksueel te experimenteren en ‘te eten, drinken en vrolijk te zijn, want morgen sterven we’ (zie 2 Nephi 28:7). . Moet je dit tenslotte niet “uit je systeem halen”? De bewering is dat een dergelijke aanpak mensen zou moeten helpen er uiteindelijk klaar voor te zijn om zich in het huwelijk te ‘settelen’.

Maar een groeiend aantal bewijzen laat ons zien dat precies het tegenovergestelde gebeurt.6 Wat we zien is dat dergelijke patronen promiscuïteit niet ‘uit je systeem’ halen, maar eerder onkuise houdingen en gedragingen veroorzaken. naar binnen iemands systeem – wat niemand helpt zich te settelen. Tientallen onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een hoger patroon van seksuele promiscuïteit en meer seksuele partners feitelijk een grotere kans op echtscheiding hebben, en niet minder, als ze trouwen. Opnieuw een paradox: de schijnbare logica klopt niet en werkt niet.

De ‘seksuele chemie’-paradox is een verlengstuk van deze verwrongen manier van denken. Dit is de overtuiging dat je de seksuele chemie binnen een relatie moet testen – dat het paar niet naar een later stadium van verbintenis mag overgaan totdat ze hebben getest en zich ervan hebben verzekerd dat de chemie een sterk en compatibel onderdeel van hun relatie is.

Opnieuw laat het onderzoek zien dat een patroon van seksuele terughoudendheid – het binnen de volledige grenzen van het huwelijk houden van seksuele relaties – patronen creëert waarin we huwelijken van hogere kwaliteit zien en minder risico dat deze relaties ontwrichten.7

3. De ‘Ouder is beter’-paradox

Afbeelding

grafiek die de stijging van de huwelijksleeftijd laat zien

De huwelijksleeftijd in de Verenigde Staten is sinds 1970 gestaag gestegen, en in 1980 overschreden vrouwen het vorige historische hoogtepunt, een mijlpaal die mannen tien jaar later bereikten.

Dit alles kan met elkaar worden verbonden in de ‘ouder is beter’-paradox. Te veel jonge mensen groeien tegenwoordig op met de opvatting dat het huwelijk een overgang van verlies is in plaats van een overgang van winst. Daarom zien ze hun jongvolwassen jaren als een tijd om zich op zichzelf te concentreren – om vooruit te komen voordat ze gaan trouwen.

Een aantal jaren geleden werkte ik als gastonderzoeker voor het National Healthy Marriage Resource Center in Oklahoma, VS. We organiseerden focusgroepen door het hele land. In deze focusgroepen spraken de twintigers vaak over hoe het huwelijk hen uiteindelijk dingen zou ontnemen. Ze zeiden dat ze zaken als vrijheid en individualiteit zouden verliezen en beseften niet hoe het huwelijk een overgang van gewin kan zijn. Kortom, zij waren er algemeen van overtuigd dat het huwelijk meer vergt dan het geeft.

Het interessante contrast is dat we ook getrouwde stellen van in de twintig hebben geïnterviewd en dat zij consequent spraken over alle voordelen die het huwelijk in hun leven had opgeleverd. Tientallen onderzoeken hebben de emotionele, fysieke, economische en seksuele voordelen gedocumenteerd die een duurzaam huwelijk met zich meebrengt voor individuen en de samenleving als geheel.

De apostel Paulus heeft ons geleerd wat u en ik uit het huwelijk kunnen halen: ‘Noch is de man zonder de vrouw, noch de vrouw zonder de man, in de Heer’ (1 Korintiërs 11:11). God heeft man en vrouw gemaakt om elkaar aan te vullen (zie Genesis 2:18). Hij heeft ons geschapen om elkaar te zegenen, te helpen en van elkaar te leren in ons streven naar perfectie. Hij verwacht niet dat we volmaakt worden voordat we trouwen, zodat we een succesvol huwelijk kunnen hebben. Het verwachten van perfectie in jezelf of een toekomstige echtgenoot zorgt er in feite voor dat een huwelijk moeilijk wordt. President Dieter F. Uchtdorf, tweede raadgever in het Eerste Presidium, heeft gezegd: ‘Aangezien u de perfectie niet in uw partner zult vinden, en uw partner die ook niet in u, is uw enige kans op perfectie het samen creëren van perfectie. ”8

Gelukkig volgt de overgrote meerderheid van de actieve alleenstaanden in de kerk deze sociale trends niet. In feite staat de toewijding aan kuisheid en echte huwelijksvoorbereiding onder vrome, alleenstaande leden van de kerk in schril contrast met de patronen die we in de bredere cultuur zien. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat het opzettelijk uitstellen van een huwelijk een heel ander patroon is dan het ervaren van een huwelijk op een latere leeftijd dan men zou willen. Uit onderzoek blijkt dat veel alleenstaanden, zowel in de bredere cultuur als binnen de Kerk, nog steeds grote waarde hechten aan het huwelijk en dat de timing van het huwelijk in hun leven geen kwestie van keuze is geweest.

In plaats van willekeurige leeftijden te kiezen waarop huwelijken het meest succesvol zullen zijn, moeten we beginnen met het onderwijzen en bevorderen van een cultuur van echte rijping en huwelijksbereidheid en het onderwijzen van de echte fundamentele factoren waarvan we weten dat ze de sleutelelementen zijn van succesvolle huwelijken. Religieus geloof, toewijding, communicatie, relationele vaardigheden, gezonde seksualiteit en persoonlijke volwassenheid zijn enkele van deze fundamentele factoren gebleken.9 Wanneer jonge mensen deze vaardigheden zijn gaan begrijpen en ontwikkelen, Dat is de tijd dat ze verder moeten gaan met het huwelijk.

Huwelijk vergeten

Ten slotte zien we, naast deze paradoxen, dat een steeds groter deel van de samenleving het huwelijk geheel achterwege laat, in plaats van slechts een uitstel ervan. Dat is een dramatische sociale verandering die niet alleen gevolgen heeft voor iemands persoonlijke spirituele vooruitgang, maar ook voor de samenleving en de economie.

De Leer en Verbonden leert ons dat een tempelhuwelijk noodzakelijk is om de verhoging te ontvangen:

‘In de celestiale heerlijkheid zijn er drie hemelen of graden;

“En om het hoogste te bereiken, een man [and a woman] moeten toetreden tot deze orde van het priesterschap [meaning the new and everlasting covenant of marriage]’ (LV 131:1–2; zie ook 49:15–16.)

Naarmate het patroon van de Heer voor het gezin verandert en het huwelijk in veel landen opnieuw wordt gedefinieerd of helemaal wordt verlaten, beginnen we patronen van gezinsinstabiliteit en een verminderd welzijn van kinderen te zien. Omdat de wijsheid van de wereld ‘het kwade goed en het goede kwaad’ noemt, doen we er goed aan naar het patroon van de Heer te kijken voor de voorbereiding op een rechtschapen huwelijk en het versterken van het gezin als de fundamentele eenheid van de samenleving.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *