Huwelijksvoorbereiding als geloofsvorming

Huwelijksvoorbereiding als geloofsvorming

MIAMI | Statistieken vertellen een triest verhaal over het huwelijk in de VS: samenleven, omhoog. Kerkbruiloften, naar beneden. De kans op echtscheiding blijft stabiel tussen de 40 en 50 procent.

En wat voor de rest van het land geldt, geldt ook voor Zuid-Florida. Het aantal bruiloften dat in aartsbisdomkerken werd voltrokken, daalde van 4.208 in 1972 naar 1.883 vorig jaar. Dat is verspreid over meer dan 100 parochies in de provincies Miami-Dade, Broward en Monroe.

Het weerspiegelt een trend in de VS waarbij het percentage mensen dat legaal getrouwd is tussen 1970 en 2010 met meer dan 50 procent is gedaald – terwijl het aantal samenwonende paren tussen 1960 en 2010 zeventienvoudig is toegenomen.

Deze cijfers, samengesteld voor een rapport van het National Marriage Project genaamd “The State of Our Unions: Marriage in America” (in 2011 en 2012), gaan niet eens in op de geloofsuitdagingen die de huidige bevolking op huwelijksleeftijd met zich meebrengt.

Kari en Stephen Colella.  Ze is uitvoerend directeur van Annunciation Ministries;  hij is kabinetssecretaris voor Parish Life voor het aartsbisdom Miami.

Fotograaf: BESTANDSFOTO

Kari en Stephen Colella. Ze is uitvoerend directeur van Annunciation Ministries; hij is kabinetssecretaris voor Parish Life voor het aartsbisdom Miami.

Volgens een onderzoek van het Pew Research Center uit 2015 gaat slechts 30 procent van de katholieken tussen de 18 en 29 jaar wekelijks naar de mis. In een onderzoek uit 2008 ontdekte Pew dat 40 procent van de katholieken tussen de 18 en 29 jaar niet geloofde dat God een persoon is met wie ze een persoonlijke relatie kunnen hebben.

Om deze zorgen weg te nemen heeft het aartsbisdom Miami hier de stand van zaken op het gebied van het katholieke huwelijk besproken, een onderzoek dat het grootste deel van vorig jaar werd uitgevoerd als reactie op de tweede aartsbisdomsynode (2012-2014). Het doel is, in de woorden van aartsbisschop Thomas Wenski, om “de roeping van het huwelijk te versterken”, omdat sterke huwelijken goed zijn voor gezinnen en de samenleving in het algemeen.

De nieuwe richtlijnen voor het huwelijk in de kerken in Zuid-Florida werden tijdens hun bijeenkomst in september aan de priesters van het aartsbisdom gepresenteerd. Dit is de eerste keer in meer dan twintig jaar dat de huwelijksrichtlijnen van het aartsbisdom zijn bijgewerkt. Onder de veranderingen:

  • Een aanbevolen voorbereidingsperiode van negen maanden in plaats van zes maanden voor verloofde paren, te beginnen met een ontmoeting met de priester in de parochie
  • De adoptie van Fully Engaged als vragenlijst voor het huwelijk (zie begeleidend verhaal)
  • De adoptie van Transformed in Love (voor Engelssprekenden) en Camino (voor Spaanssprekenden) als goedgekeurde groepsvoorbereidingsprogramma’s voor verloofde paren
  • De vereiste dat koppels een cursus over natuurlijke gezinsplanning volgen, hetzij persoonlijk, live online of online in hun eigen tempo. Dit is de door de kerk goedgekeurde methode om uw gezin te onderscheiden en te plannen. Er zijn minimaal drie lessen nodig, verspreid over een periode van drie maanden.
  • De toevoeging van voortdurende check-ins met de pastoor of priester op specifieke punten tijdens het voorbereidingsproces
  • Een nieuwe nadruk op het leggen van een parochieband en het aanmoedigen van verrijking na het huwelijk, zodat het echtpaar ook na het huwelijk actief kan blijven in de geloofsgemeenschap.

Priesters en geloof

Die laatste twee zijn eigenlijk het belangrijkste verschil, zegt Stephen Colella, directeur van het Secretariaat voor Parochieleven in het aartsbisdom en medevoorzitter van de Marriage Preparation Task Force, in opdracht van aartsbisschop Wenski. Zijn vrouw, Kari Colella, uitvoerend directeur van Annunciation Ministries, was medevoorzitter. Voordat ze naar Miami kwamen, werkten de Colellas voor het aartsbisdom Boston, waar ze hielpen bij de ontwikkeling van Transformed in Love.

“Het huwelijk is een belangrijk toegangspunt voor evangelisatie. We willen er dus een grondig, gastvrij proces van maken”, zegt Stephen, een proces dat de echtparen met de parochie verbindt en hun geloofsvorming bevordert.

Om dat te doen is de relatie met de priester van cruciaal belang. Door het stel te leren kennen, kan hij het proces aanpassen zodat het beter aansluit bij hun leven. Maar het zullen leken zijn – mentorkoppels – die de voorbereiding uitvoeren: de inventaris van Volledig Betrokkenheid beheren en er met het koppel over praten; het organiseren van de Transformed in Love- of Camino-weekends; en het onderwijzen van natuurlijke gezinsplanning.

“Het is een nieuwe manier om het te benaderen. Ze zien huwelijksvoorbereiding als een kans om hun relatie met de kerk te versterken”, aldus Kari.

In plaats van de huwelijksvoorbereiding te zien als een sprong door een reeks hoepels, gebruikt ze de analogie van een treinrit, waarbij de priester bij de eerste halte aan boord springt, onderweg incheckt bij de voorbereidingshaltes en het paar uitnodigt om aan boord te blijven. na de ceremonie.

‘We willen dat de priesters tegen hen zeggen: ‘Hé, het is nog niet voorbij’, zei Stephen.

“Dit gaat over het opbouwen van relaties en het benutten van de kansen”, zei Kari. Ze merkte op dat mensen in de bediening talloze uren besteden aan het bedenken van een manier om anderen naar de kerk te krijgen, maar dat verloofde stellen zich soms onwelkom voelen als ze opdagen.

‘Het hele punt is dat je ze doorloopt en zegt: ‘Geweldig. Je bent hier.’ Laat mij je helpen bij de voorbereiding op je bruiloft, zodat je getrouwd kunt blijven”, vervolgde Stephen.

Gelukkiger koppels

In hun presentatie aan de priesters citeerden de Colellas statistieken waaruit blijkt dat echtparen die hun geloof praktiseren gelukkiger zijn en daarom waarschijnlijker getrouwd blijven. In zijn rapport uit 2011 constateerde het National Marriage Project dat het plaatsen van ‘God in het middelpunt’ van het huwelijk het geluk met 26 procent vergroot.

“Het natuurlijke aspect (van het huwelijk) is enorm”, zei Stephen. En de meeste jonge mensen willen dat hun huwelijk stand houdt.

Maar “we weten niet meer hoe we moeten trouwen”, zei Kari, vanwege de cultuur en omdat echtscheiding zo wijdverspreid is.

Het combineren van solide huwelijksvoorbereiding met een even solide geloofsvorming is het uiteindelijke doel van de nieuwe richtlijnen, en zeker in overeenstemming met wat paus Franciscus schreef in Amoris Laetitia:

“De complexiteit van de huidige samenleving en de uitdagingen waarmee het gezin wordt geconfronteerd, vereisen een grotere inspanning van de kant van de hele christelijke gemeenschap bij het voorbereiden van degenen die op het punt staan ​​te trouwen.” Hij stelde voor om ‘de huwelijksvoorbereiding te verankeren in het proces van christelijke initiatie door het verband tussen het huwelijk, de doop en de andere sacramenten naar voren te brengen.’ (nr. 206)

“We zijn zo goed op weg met de implementatie Amoris Laetitia”, aldus Stephen Colella.

‘Maar een ding’

Maar er zullen priesters en leken voor nodig zijn om samen te werken om goede katholieken te vormen voor een levenslang huwelijk. Daarom heeft de aartsbisschop elke predikant uitgenodigd om twee echtparen te selecteren die ze naar de huwelijksconferentie op zaterdag 25 maart van 12.30 tot 20.30 uur in het St. John Vianney College Seminary in Miami kunnen sturen.

Het doel van de top, zo schreef aartsbisschop Wenski in zijn brief aan de predikanten, “is om getrouwde stellen te inspireren om vrijwillige ‘parochiehuwelijksmissionarissen’ te worden door ‘slechts één ding’ te doen om de roeping van het huwelijk te versterken.”

Op de top zullen de echtparen meer horen over deze nieuwe impuls in de voorbereiding op het huwelijk, andere echtparen ontmoeten, inzichten en praktische hulpmiddelen verwerven voor hun eigen huwelijk en bediening, en leren over de verschillende manieren waarop ze betrokken kunnen raken – van mentorpaar tot Volledig betrokken bij het helpen bij een Transformed in Love of het organiseren van een verrijkingsevenement na het huwelijk, zoals een ‘date night’ voor koppels in hun eigen kerk.

Door dit te doen zullen de parochies een ander synodedoel verwezenlijken, zei Stephen Colella. “Het opbouwen van gezonde huwelijksbedieningen in het hele bisdom.”

Zie gerelateerde verhalen

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *