Een solide huwelijksvoorbereiding is cruciaal om door dik en dun te komen

Een solide huwelijksvoorbereiding is cruciaal om door dik en dun te komen

Matt en Jenna Jahnke nemen de tijd voor gezinsgebed met hun dochters Margaret (links) en Adeline.  Dit is een voorbeeld van een gezinsgewoonte waar ze het over hadden tijdens hun huwelijksvoorbereiding.  Dave Hrbacek/De katholieke geest
Matt en Jenna Jahnke nemen de tijd voor gezinsgebed met hun dochters Margaret (links) en Adeline. Dit is een voorbeeld van een gezinsgewoonte waar ze het over hadden tijdens hun huwelijksvoorbereiding. Dave Hrbacek/De katholieke geest

Als pasgetrouwden kregen Matt en Jenna Jahnke te maken met onvruchtbaarheid – een pijnlijk probleem en een bron van spanning, zelfs voor stellen die andere relatiestormen hebben doorstaan. Omdat ze wisten dat God centraal stond in hun huwelijk, dreef het lijden van de echtparen hen naar Hem toe in plaats van van elkaar af.

“Het was geen probleem dat we echt konden oplossen”, zei Matt. “Het was gewoon leren lijden en er samen doorheen kunnen lijden.”

De ouders van twee dochters, het echtpaar dat de Maternity of Mary in St. Paul bijwoont, zeggen dat de vorming, voorbereiding en ondersteuning die begon lang voordat ze met daten begonnen, hen een basis heeft gegeven om de nieuwe uitdagingen van het ouderschap aan te kunnen.

De voorbereiding begint thuis

Niet alle paren beginnen het huwelijksleven zoals de Jahnkes. Velen beginnen aan de huwelijksvoorbereiding en missen niet alleen relatievaardigheden, maar ook een begrip van de rol van God en de Kerk in hun huwelijk. Als ze dan geconfronteerd worden met de onvermijdelijke uitdagingen van de eerste jaren van het huwelijk, kunnen ze moeite hebben om in praktijk te brengen wat ze door het huwelijksvoorbereidingsprogramma van de kerk hebben geleerd. Omdat ze geen parochieband hebben, verlaten sommigen de kerk ook na hun huwelijk en keren ze pas terug als het tijd is om hun eerste kind te dopen, als dat ooit gebeurt.

Degenen die verloofde paren helpen om gelukkig getrouwde stellen te worden, zeggen dat een goede start een voortdurende vorming en verrijking impliceert, mogelijkheden voor genezing, het aanmoedigen van parochiebetrokkenheid en steun van leeftijdsgenoten en meer volwassen mentorparen.

Maar idealiter zouden echtparen de eerste lessen over het huwelijk van hun ouders moeten leren terwijl ze opgroeien, volgens ministersleiders en een groep Europese, Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse kardinalen die onlangs essays over dit onderwerp hebben geschreven.

In ‘Elf Kardinalen spreken over het huwelijk en het gezin’, deze maand gepubliceerd door Ignatius Press, erkennen de kardinalen het belang van huwelijksvoorbereiding, maar benadrukken ze dat deze voorbereiding in het gezin begint met echte voorbeelden van liefde, zorg, zelfopoffering, delen en samen vieren.

Daten, huwelijksvoorbereiding en het katholieke gezinsleven behoren tot de onderwerpen die van 22 tot 27 september in Philadelphia aan de orde zullen komen tijdens de World Meeting of Families, ter gelegenheid van het eerste bezoek van paus Franciscus aan de VS.

“De voorbereiding op het huwelijk begint in de baarmoeder en speelt zich af in het huis waar de kinderen opgroeien”, zegt Julie Alexander, die samen met haar man Greg medeoprichter is van het in San Antonio gevestigde Alexander House, wiens Covenant of Love onderwijs en Het verrijkingsprogramma voor verloofde en getrouwde stellen wordt gebruikt door 100 Amerikaanse parochies, waaronder een aantal in St. Cloud. De organisatie heeft contact met het gepensioneerde NFL-centrum en de in St. Paul geboren Matt Birk, die het programma uiteindelijk wortels in de Twin Cities zou kunnen geven.

Als mannen en vrouwen uit gebroken gezinnen komen, leren ze niet zoveel over relaties thuis, en verwerven ze ook geen communicatieve en andere vaardigheden, zeggen de leiders van het ministerie. Gebrokenheid wordt doorgegeven aan de volgende generatie, aangezien volgens de Centers for Disease Control 20 procent van de huwelijken na de eerste vijf jaar eindigt.

Tijdens de verloving en vroeg in het huwelijk zijn de beste momenten voor paren om genezing te zoeken van die gebrokenheid en wonden uit het verleden, waaronder generatieproblemen, seksueel misbruik en alcoholisme, zei Julie Alexander. Voordat echtparen de waarheid over het huwelijk leren kennen, moeten ze genezen, voegde ze eraan toe.

Parochieleven, massasleutel voor pasgetrouwden

Sommige wonden beschermen mensen vooral, en ze hebben vertrouwensrelaties nodig om ermee om te gaan, anders komen ze misschien opzij in een relatie, zegt Ed Gross, co-coördinator van het Young Married Formation Program van de Community of Christ the Redeemer, een katholiek verbond. gemeenschap gevestigd in West St. Paul.

Genezing wordt ook gevonden in de sacramenten, maar veel echtparen wonen na hun huwelijk niet regelmatig de mis bij en vinden mogelijk pas een parochie na de geboorte van hun eerste kind. Volgens een onderzoek van de socioloog William D’Antonio van de Katholieke Universiteit van Amerika woonde in 2011 slechts 25 procent van de Amerikaanse katholieken tussen de 18 en 35 jaar wekelijks de mis bij.

De Kerk moet een grotere rol spelen bij het wegwerken van de kloof tussen het huwelijk en de doop van het eerste kind, zei Gross.

Eén manier om dat te doen is door de verlovings- en huwelijksprogramma’s met elkaar te verbinden en door echtparen te helpen een parochiehuis te vinden, zegt Alison Kaardal, medeleider van een retraite van een halve dag voor verloofde en getrouwde stellen in St. Mark in St. Paul, die loopt maandelijks van september tot en met mei. “We wilden ook iets bieden aan degenen die pas getrouwd zijn en een soort brug slaan tussen het proces van verloofd zijn en vervolgens de voorbereiding op het huwelijk en vervolgens het huwelijk zelf.”

Door middel van ‘radicale gastvrijheid’, wat inhoudt dat iedereen actief wordt bereikt, helpt St. Joseph the Worker in Maple Grove zowel verloofde als pasgetrouwde stellen die moeite hebben met het vinden van en aansluiten bij een parochiegezin, zei diaken John Wallin.

“Als je een gemeenschap ziet die aanvoelt als familie, is het veel gemakkelijker om door die deuren te lopen”, zei hij. ‘En dat is, denk ik, de omgeving die we moeten creëren om jonge echtparen op een meer toegewijde manier naar de kerk terug te laten keren.’

In de hoop dat echtparen de parochie zullen zien als een toevluchtsoord en steun, zegt diaken Wallin dat hij hen aanmoedigt om vrijwilligerswerk te doen.

Mentorkoppels overbruggen kloof

Het is moeilijk voor grote parochies om alle leden en bezoekers erbij te betrekken, en het kan voor pasgetrouwde paren moeilijk zijn om zich deel van de parochie te voelen, zegt Bill Dill, die in de huwelijksvoorbereiding werkt bij het Bureau voor Huwelijk, Familie en Leven van het aartsbisdom St. Paul en Minneapolis. Maar parochies zouden hen moeten uitnodigen om deel te nemen aan kleine groepen en andere activiteiten, omdat zij tot de meest kwetsbare deelnemers behoren, zei hij.

Eén parochierelatie die begint tijdens de verloving en die ook na de bruiloft kan voortduren, is die van het mentorpaar. Mentoren, meestal een ouder echtpaar, helpen het verloofde stel relatievaardigheden te leren, zoals communicatie en conflictoplossing, en hoe ze samen tijd kunnen plannen, zeggen Mary en Jon Arntson, leden van St. Joseph the Worker die meer dan 70 echtparen hebben begeleid bij de parochie en in North Dakota gedurende 35 jaar.

“Wat wij doen is ze voorbereiden door de problemen door te nemen waar ieder stel uiteindelijk mee te maken krijgt,” zei Jon. “Alle echtparen van onze generatie hebben ze de eerste jaren van hun huwelijk alleen doorgemaakt. Wij geven ze een voorsprong.”

Een ontmoeting met een mentorpaar behoort tot de aanbevelingen van het aartsbisdom voor verloofde paren, waaronder ook het invullen van een huwelijksinventaris, het bijwonen van een huwelijksvoorbereidingsretraite en het volgen van lessen over natuurlijke gezinsplanning. Terwijl sommige parochies verloofde paren toewijzen om bepaalde mentorkoppels te ontmoeten, raadde Dill aan dat paren ook contact opnemen met getrouwde paren die ze kennen en bewonderen om over het huwelijk te praten en advies in te winnen.

Verloofde echtparen moeten ook Gods plan voor hun huwelijk leren kennen. “Velen van ons willen een vreugdevol huwelijk, maar we proberen dat te bereiken door van het plan af te wijken”, zei Greg Alexander. “Het trieste is dat niet veel mensen weten dat God een plan heeft.”

Na hun huwelijk moeten koppels blijven leren groeien en zich laten inspireren door dat plan, zei Gross.

Wat is er na de bruiloft?

De ongeveer 13.000 echtparen die de afgelopen dertien jaar de huwelijksvoorbereidingsretraite ‘Living God’s Love’ hebben gevolgd, zullen in de herfst van 2016 een opfrisretraite van een dag kunnen volgen, zei Dill.

‘We weten dat bij het voorbereiden van een huwelijk de houdbaarheid zogezegd een paar jaar is’, zei hij. “We willen ze een kans geven om opnieuw geïnspireerd te worden, om enkele van de belangrijkste dingen over het huwelijk te onthouden, om opnieuw deel te nemen aan Gods visie op het huwelijk.”

Het aartsbisdom biedt elk jaar in februari ook een retraite aan voor pas getrouwde stellen, zei hij.

Meer pasgetrouwde stellen zoeken verrijking tijdens de weekendretraite Marriage Encounter, zegt Mary Jackson, uitvoerend directeur van Minnesota Marriage/Engaged Encounter en parochiaan in St. Michael in Stillwater.

Voorheen stond de retraite niet open voor paren die minder dan vijf jaar getrouwd waren, maar dit jaar vormden die paren bijna 30 procent van de retreatanten, zei Jackson.

Tijdens de maandelijkse retraite in St. Mark hebben pasgetrouwde en verloofde paren geprofiteerd van de sociale relaties die ze vormen, zei Kaardal, waarbij ze opmerkten dat ze contact kunnen maken met anderen die hun waarden delen.

Hoewel programma’s paren kunnen helpen gezonde huwelijken op te bouwen, is een nog betere manier om dit te doen het stimuleren van een goed gezinsleven, zei Gross.

Zelfs vóór de eerste date van een stel is het mogelijk om een ​​deel van de basis te leggen voor een goed huwelijk, zegt Jahnke, die als single aan CCR en andere vormingsprogramma’s deelnam.

“Ik heb bijna het gevoel dat de voorbereiding op het huwelijk voor mij al lang geleden begon in deze fundamentele christelijke vorming”, zei ze. “Als ik dat niet had, denk ik dat ons huwelijk een stuk moeilijker zou zijn.”

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *