Is liefde alles wat je nodig hebt voor een goed huwelijk? – Woestijnnieuws

Is liefde alles wat je nodig hebt voor een goed huwelijk?  – Woestijnnieuws

Roisin en Andrew Moranian twijfelden er niet aan dat ze klaar waren om te trouwen: ze ontmoetten elkaar toen ze allebei 8 jaar oud waren en gingen twee jaar met elkaar uit toen ze in de twintig waren voordat ze besloten in het huwelijksbootje te stappen. Maar ze zijn allebei katholiek, wat betekende dat ze een voorhuwelijkse opleiding moesten volgen – genaamd “Pre-Cana” – om in de kerk te kunnen trouwen. In eerste instantie leek het een onnodig en tijdrovend ongemak om een ​​heel weekend te praten over hypothetische scenario’s die ze onderweg zouden kunnen tegenkomen, gaf Roisin Moranian toe. Maar haar denken stond op het punt om te veranderen.

Het echtpaar bracht twee dagen door in hun plaatselijke parochie, St. Eulalia’s in Winchester, Massachusetts, waar ze spraken over zaken als het beheren van de financiën als koppel, de details van het opvoeden van kinderen en hoe te communiceren tijdens conflicten. Hoewel het stel al had afgesproken dat ze kinderen wilden, kreeg de klas ze aan het praten over de details van die tijdlijn. Ze namen ook een lijst door met dealbreakers waar ze niet aan hadden gedacht, zoals hoe ze zouden reageren als hun partner een gokprobleem had. Roisin, nu 30, herinnert zich een gevoel van opluchting toen het stel, de ene grote vraag na de andere, ontdekte dat ze op het gebied van de grote vragen op één lijn zaten.

“Veel van onze directe gesprekken over het oplossen van bepaalde conflicten – misschien hadden we die gesprekken organisch of niet organisch gevoerd vlak voordat we trouwden, maar misschien ook niet”, zegt Roisin, die uiteindelijk in 2020 met Andrew trouwde in een burgerlijke plechtigheid (vanwege COVID-19), twee jaar later gevolgd door een kerkelijke plechtigheid uitgevoerd door een priester.

In een tijdperk van dalende huwelijkscijfers en toenemende angst voor toewijding, bieden huwelijksvoorbereidingscursussen echtparen de kans om de visie van elke partner op het huwelijk te onderzoeken en om, zij het in theorie, te testen hoe deze visie zich kan uiten in de dagelijkse praktijk van het huwelijk. leven: de arbeidsverdeling, opvoedingsfilosofieën en bestedingspatroon, om er maar een paar te noemen.

Deze gesprekken zijn bijzonder actueel in het veranderende huwelijkslandschap. Volgens gegevens van het Pew Research Center is in 2021 25% van de 40-jarigen in de VS nooit getrouwd geweest. Volgens een YouGov-enquête uit 2023 beschreef een derde van de Amerikanen hun ideale relatie als een relatie die losstaat van volledige monogamie. Bovendien nemen tweeverdienershuwelijken met kinderen toe: in 63% van de huwelijken met kinderen werken beide partners. “Ik denk dat er tegenwoordig zoveel meer behoefte is aan dit soort waarden van afstemming en dit diepere begrip”, zegt Alan Hawkins, manager van de Utah Marriage Commission en voormalig directeur van de School of Family Life aan de Brigham Young University. “Ik denk dat vooral tegenwoordig mensen naar het huwelijk komen met veel meer relatie- en seksuele geschiedenis, en met kinderen uit andere vakbonden.”

Jouw brein over liefde

Hoewel het aantal echtscheidingen de afgelopen jaren is gedaald, eindigt bijna de helft van de eerste huwelijken, en zelfs nog meer tweede huwelijken, in een scheiding. Onderzoek voor het huwelijk kan deze aantallen terugdringen, zegt onderzoek. Paren die voorhuwelijkse counseling ondergaan, hebben 31% minder kans om te scheiden dan paren die geen counseling hebben gekregen. Met deze veranderende realiteit zijn voorhuwelijkse educatie en de gesprekken die het katalyseert nog nooit zo belangrijk geweest, zeggen voorstanders.

Dat geldt vooral voor degenen die zich in de beginfase van de liefde bevinden, een tijd die wordt gekenmerkt door een verhoogde cognitieve en emotionele ervaring die ‘limerence’ wordt genoemd en die na twaalf tot achttien maanden van een relatie de neiging heeft om af te nemen, waardoor het voor het paar een uitdaging wordt om door elke relatie heen te werken. verschillen tussen partners, volgens Carl Caton, voorzitter van het San Antonio Marriage Initiative, een op geloof gebaseerde organisatie in Texas die samenwerkt met gemeenschapsleiders om het huwelijk te ondersteunen en facilitatoren voor huwelijksvoorbereiding op te leiden.

“De manier waarop de hersenen oplichten als je die vlindergevoelens voelt, lijkt sterk op die van iemand die cocaïne gebruikt,” zei Caton. “Dus als paren hieraan beginnen, speelt hun biologie een trucje met hen – ze denken niet na [this course] is noodzakelijk.”

Het geloof in ‘soulmate-isme’ is ook springlevend, vertelde Hawkins me, wat harde gesprekken over de meningsverschillen tussen de partners kan belemmeren. “[Young couples] Ik geloof echt dat liefde sterk genoeg is en alles zal overwinnen, en we weten dat dit niet echt het geval is”, zei hij. “Voor degenen die diep verliefd zijn en emotioneel verbonden zijn, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, ervoor zorgen dat je de hersenen opnieuw activeert”, aldus Hawkins.

En er komt veel bij kijken voordat u gaat trouwen. Naast praktische aspecten van het gezamenlijke leven, zoals opvoeding van kinderen en communicatie, kunnen tijdens het voorhuwelijkse onderwijs vaak eerder genegeerde of onopgemerkte alarmsignalen opduiken. “Je hersenen zorgen ervoor dat je er aandacht aan besteedt, terwijl je hart de neiging heeft ze te verbergen”, zei Hawkins.

‘Gods eerste instelling is het huwelijk’

Op geloof gebaseerde organisaties en gebedshuizen hebben doorgaans het voortouw genomen op het gebied van voorhuwelijkse onderwijscursussen, maar deze trend is aan het wegebben. Bijna driekwart van de Amerikaanse kerken beschikt niet over een inhoudelijk huwelijksprogramma, blijkt uit een onderzoek van Barna, een christelijke onderzoeksorganisatie. Kerken wijzen over het algemeen geen geld toe aan bedieningen op het gebied van huwelijksrelaties, zo bleek uit het onderzoek. “We hebben een gebrek aan leiderschap in onze kerken”, zei Caton. “Ze zijn gewoon vergeten dat Gods eerste instelling het huwelijk is.”

Toch is er geen tekort aan onafhankelijk onderwijsaanbod vóór het huwelijk waar kerken vaak op zullen vertrouwen. Eén ervan, gerund door een particulier ministerie, Prepare/Enrich, is volgens Caton ‘een gouden standaard’ en heeft vier miljoen echtparen les gegeven met 100.000 begeleiders over de hele wereld. Het programma biedt paren een gereedheidsbeoordeling met een pakkende slogan: “Red uw huwelijk voordat het begint.” De facilitators bieden coaching met het koppel aan, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens uit de beoordeling van het koppel.

Een andere is de Pre-Marriage Course, zowel een online als een persoonlijke, op geloof gebaseerde ervaring, die in 1985 in Groot-Brittannië werd gelanceerd en in 117 landen wordt gebruikt, met ongeveer 1,5 miljoen echtparen die de cursus hebben gevolgd. “Voorkomen is beter dan genezen”, zei Nicky Lee, die samen met zijn vrouw de Marriage Course en Pre-Marriage Course ontwikkelde, in een recente online training voor cursusleiders. “We willen het voor koppels volkomen normaal maken om in hun relatie te investeren voordat ze getrouwd zijn en nadat ze getrouwd zijn.” De cursus wordt aangeboden aan paren, ongeacht hun religieuze overtuiging; de helft van de paren die meedoen zijn geen kerkgangers.

In Utah heeft de Utah Marriage Commission, een uit zeventien leden bestaande adviesraad, het voortouw genomen bij de inspanningen om voorhuwelijksonderwijs te verspreiden en te stimuleren. Utah is een van de tien staten die wetgeving hebben aangenomen die de deelname aan onderwijs voor het huwelijk bevordert; anderen omvatten West Virginia en Texas, volgens het Institute for Family Studies. Utah biedt een korting van $ 20 op een huwelijksvergunning in Utah (normaal $ 50) voor stellen die een huwelijksvoorbereidingscursus volgen.

Paren kunnen lessen volgen via Healthy Relationships Utah van de Utah State University, dat deel uitmaakt van het uitbreidingsprogramma van de universiteit. Het katholieke bisdom Salt Lake City biedt ook een cursus aan via de Catholic Engaged Encounter, een programma binnen het 50 jaar oude Marriage Encounter-programma dat in het hele land wordt gebruikt. Ook al is het geworteld in de katholieke leer, de focus van het programma ligt niet op het bekeren van mensen, maar op het voorbereiden van echtparen op het huwelijk, zegt Crystal Painter, lid van de Utah Marriage Commission en directeur van het Office of Marriage and Family Life binnen het bisdom Salt. Meer stad.

Geen van deze programma’s biedt uiteraard de garantie op huwelijkssucces. ‘Het is nog maar een begin’, zei Painter. “Het is bedoeld om het gesprek op gang te brengen.”

Twee mensen, twee levens

Voor Grady en Allison Wright, die in Pensacola, Florida wonen, begon dat gesprek in een huwelijksvoorbereidingscursus met het onderzoeken hoe hun opvoeding hun verwachtingen over het huwelijk vormde. De zoon van een gereformeerde presbyteriaanse predikant, Grady, nu 22, groeide op in een gezin waar zijn moeder de meeste klusjes op zich nam, dus hij zei dat hij hetzelfde van zijn vrouw verwachtte. Allison, 24, wilde daarentegen een echtgenoot die meer in huis deed. Hun sessies met een mentorkoppel via het in Florida gevestigde Start Smart-programma hielpen het koppel om het gat in hun verwachtingen aan te pakken. “Het had veel conflicten kunnen veroorzaken als we er niet over hadden gecommuniceerd”, zei Allison.

Bij Start Smart kunnen koppels kiezen voor een ‘nog lang en gelukkig mentorschap’-optie, waarbij ze een mentorkoppel selecteren en maximaal vijf geïndividualiseerde sessies doorlopen, of kiezen voor een vier uur durende les, waarin ze leren conflictoplossing te leren, een persoonlijkheidsprofiel te doorlopen beoordeling en interactie met anderen in groepsverband. “Wilt u het 5-jarenplan of het 50-jarenplan voor uw huwelijk?” vraagt ​​de website van het programma.

Het besef dat hij en zijn vrouw “twee verschillende mensen met twee totaal verschillende levens” waren, was een belangrijk besef voor Grady, en een besef dat hij naar eigen zeggen niet zou hebben bereikt zonder de coaching van zijn Start Smart-mentoren. Het echtpaar was twee jaar samen en was vijf maanden verloofd voordat ze in 2021 trouwden. Grady, nu een student, volgt een opleiding via het Army ROTC-programma om dit voorjaar aangesteld te worden voor fulltime dienst. Voor Allison is een van de nuttigste tips die ze heeft geleerd bij de voorbereiding op het huwelijk de tactiek van het ‘verzoek om verandering’, waarbij een beleefde vraag en een suggestie horen over hoe je iets in het gedrag van je partner kunt corrigeren. “Het gaat er niet alleen om hem te vertellen wat hij verkeerd doet, maar om een ​​oplossing te bedenken; dat was super nuttig”, zei Allison.

‘Het systeem is kapot’

Ongeacht de vorm vormt voorhuwelijksonderwijs een positief patroon voor het oplossen van problemen wanneer deze zich in het huwelijk voordoen, aldus Hawkins. “Relaties gaan over leren, over groeien en werken – het gaat niet alleen over een lang en gelukkig leven”, zei hij. “Dit is aangeleerd gedrag en we bepalen het patroon voordat we gaan trouwen.” Uit onderzoek blijkt, zo zei hij, dat degenen die investeren in voorhuwelijkse educatie, later indien nodig huwelijkstherapie zullen zoeken. ‘En als dat het enige is dat we krijgen van voorhuwelijkse educatie, dan is het voor mij de moeite waard,’ zei Hawkins.

Dit jaar werkt hij samen met de Utah Marriage Commission aan de ontwikkeling van een online voorhuwelijkseducatieprogramma voor eerste huwelijken, evenals een cursus over gezond daten en een cursus ‘dating na echtscheiding’. Maar om de crisis van de dalende huwelijkscijfers echt aan te pakken, zegt Hawkins, is het daten dat moet worden opgelost. “Het is niet alleen een houding ten opzichte van het huwelijk. Het is dat het systeem kapot is om daar te komen”, zei hij. “En mensen hebben hulp nodig.”

Uiteindelijk hielp de huwelijksvoorbereidingscursus bij St. Eulalia’s in Massachusetts Roisin Moranian de bevestiging te krijgen dat ze met de juiste persoon trouwde, ook al kende ze haar verloofde al sinds haar kindertijd. ‘Iemand kennen en weten hoe je met hem of haar moet trouwen, zijn twee verschillende dingen’, zei Roisin. ‘Je weet het pas echt als je met ze trouwt of een cursus volgt en erachter komt.’

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *