Voorbereiding moet zich concentreren op huwelijk en geloof – Arkansas Katholiek


Katholieke bruiloften richten zich op de huwelijksverplichting, waarbij God centraal staat

Gepubliceerd: 27 maart 2017

Met dank aan de familie Whisenhunt

Emma Whisenhunt, 3, gluurt naar buiten nadat ze heeft besloten zich bij haar ouders Jake en Andrea Whisenhunt te voegen tijdens hun huwelijksbevestiging op 24 september 2016 in de St. Mary Church in Hot Springs. Pater George Sanders zei: “O ja, ze kan jullie allemaal bijstaan.”

Op 4 maart hernieuwden Bob en Dolores Moellers hun toewijding aan elkaar voor God in de Christ the King Church in Little Rock, omringd door meer dan vijftig mensen die hun liefde had samengebracht: negen kinderen, hun echtgenoten en kleinkinderen.

Het was een moment om na te denken over hun huwelijksgeloften van 2 maart 1957. Maar het leven is drastisch anders dan hun trouwdag, aangezien de twee, Robert, 83, die de ziekte van Parkinson heeft, en zijn vrouw Dolores, 82, die twee beroertes kreeg. Woon vorig jaar in een verpleeghuis. Ze bidden nog steeds elke ochtend en avond samen en de geloften hebben zelfs zestig jaar later nog steeds dezelfde betekenis.

“Op onze trouwdag hebben we onze geloften heel serieus genomen. We begrepen dat God wilde dat we die geloften nakwamen,’ zei Bob, terwijl Dolores eraan toevoegde: ‘We hebben er nooit aan getwijfeld dat God voor ons of ons gezin zou zorgen. We hebben ons daar nooit zorgen over gemaakt, wetende dat hij in het middelpunt van ons leven stond.’

Bruiloften zijn een dag uit je leven. Bloemen verwelken, versieringen worden weggehaald, familieleden en vrienden keren terug naar huis en het echtpaar moet de levenslange toewijding aan elkaar onder ogen zien en welke rol God in hun huwelijk zal spelen.

“Mijn focus ligt niet op de huwelijksceremonie. Mijn focus, mijn zorg is: ‘Waar zal dit echtpaar over 50 jaar zijn?’” Mgr. Francis Malone, predikant van de Christ the King Church in Little Rock

“Als je samen door het leven wilt reizen zonder een macht die de wereld onder controle heeft, zul je naar mijn mening niet zo succesvol zijn”, zegt Elizabeth Reha, die directeur is geweest van het diocesane Gezinsleven. 25 jaar kantoor. “… We weten dat het huwelijk zijn ups en downs heeft en dat je gelukkig wilt zijn, wetende dat Christus van je houdt en dat er iets buiten deze wereld is. Maar je wilt ook weten dat je kunt overleven en de uitdaging van het leven met Christus aan je zijde kunt aangaan.’

MEER DAN EEN BRUILOFT

In 2016 waren er 541 katholieke bruiloften in Arkansas. Elk koppel moet de huwelijksvoorbereiding via een plaatselijke predikant doorlopen, wat minimaal zes maanden vóór een trouwdag moet gebeuren. (Zie zijbalk links)

mgr. Francis Malone, predikant van de Christ the King Church in Little Rock, zei dat er dit jaar al zeventien bruiloften gepland zijn in zijn parochie. Hoewel de trouwdag bijzonder is, ligt zijn focus bij ontmoetingen met verloofde stellen altijd op het huwelijk.

“Ik merk dat de meeste paren al een aanzienlijke hoeveelheid voorbereiding op een huwelijksceremonie hebben ondernomen als ze mij komen opzoeken, en ik zou zeggen dat een hoog percentage van de paren die ik op het huwelijk voorbereid, niet zo gefocust is op de spirituele dimensie van het binnengaan in een christelijk huwelijk”, zei mgr. zei Malone. “Ik probeer tegenover elk stel te benadrukken dat ik mensen niet voorbereid op burgerlijke huwelijken … mijn focus ligt niet op de huwelijksceremonie. Mijn focus, mijn zorg is: ‘Waar zal dit stel over 50 jaar zijn?’

Christen McCann, 22, die verloofd is met Juan Reyes, 23, was tijdens zijn jeugd actief in een Methodistenkerk. In eerste instantie zei ze dat het moeilijk was het katholieke geloof te begrijpen waarin Juan was opgegroeid.

Om meer te weten te komen, zei McCann dat ze in 2015 samen naar RCIA gingen en dat ze meer betrokken raakte bij de Catholic Campus Ministry en bijbelstudie aan de University of Central Arkansas in Conway, waar de twee studeerden. Ze wordt met Pasen lid van de kerk en de twee zullen op 14 juli trouwen in de St. Joseph Church in Conway, die zij als hun ‘spirituele thuis’ beschouwen.

“We zijn allebei opgegroeid in uiterst vrome christelijke gezinnen, maar we werden ook geconfronteerd met de enorme uitdaging om te beslissen hoe we met een interreligieuze relatie moesten omgaan en hoe deze onze toekomst zou beïnvloeden. We moesten er een prioriteit van maken om samen te bidden, de Bijbel te lezen en de mis bij te wonen, terwijl we probeerden te groeien in het begrip van ons geloof. Door deze dingen samen te doen, zijn we veel dichter bij elkaar gekomen en is ons geloof zowel individueel als als koppel versterkt”, aldus McCann. ‘Het is een geweldige zegen dat we een kerk hebben die we ons thuis kunnen noemen en dat we ons echt onderdeel voelen van een geloofsgemeenschap als we trouwen.’

Reyes zei dat gebed en het lezen van de Bijbel belangrijk zijn geweest in hun relatie.

“We bidden bij elke maaltijd die we samen hebben. Het is een soort verantwoordelijkheid die we voor elkaar hebben. We zorgen ervoor dat we de tijd nemen om God te danken voor zijn vele zegeningen… en God voor elkaar te danken”, zei hij.

De sleutel bij het lesgeven aan verloofde stellen is ervoor te zorgen dat ze begrijpen dat het huwelijk meer is dan zichzelf, zei Reha.

“Wij noemen het een roeping. We zeggen niet alleen dat het maar een huwelijk is. Het is een roeping tot leven. Het is een verantwoordelijkheid in deze wereld en in de volgende”, zei Reha.

HET VERMENGEN VAN VERSCHILLENDE GELOOF

Na Vaticanum II heeft de katholieke kerk zich “aanzienlijk opengesteld” voor katholieken die met niet-katholieken trouwen, zei diaken Matt Glover, diocesane kanselier voor canonieke zaken.

‘Als een katholiek twee tot drie generaties geleden met een niet-katholiek trouwde, trouwde hij waarschijnlijk buiten de kerk’, zei hij.

In 2016 waren 29 procent – ​​of 156 – van de bruiloften in het bisdom Little Rock gemengde of interreligieuze huwelijken.

Naast financiën zegt Reha dat de grootste zorg die ze van verloofde stellen hoort, is hoe ze een gemengd huwelijk kunnen laten samenvloeien.

‘Ik heb gemerkt dat een groot aantal niet-katholieke echtgenoten al met hun katholieke verloofde naar de kerk gaan. Je komt naar de Katholieke Kerk om te trouwen, waarbij je bepaalde verplichtingen aangaat”, zei mgr. zei Malone. ‘Dus we zijn hier om je voor te bereiden op het huwelijk in de katholieke kerk. Het doel van dit halfjaar is niet om de niet-katholieke partij de arm te verdraaien om katholiek te worden, maar als hij of zij dat wil, helpen wij daarbij.”

Seth en Alex Baldwin, die afgelopen oudejaarsavond in de St. Mary Church in Altus trouwden, zeiden dat het belangrijk is om de communicatielijnen open te houden. Hoewel Seth, 31, presbyteriaans is opgegroeid, gaat hij samen met Alex, 23, naar de kerk en zegt dat de katholieke kerk ‘voor mij vervullend is’.

“Wij communiceren veel. We hebben veel filosofische en theologische discussies die me helpen te evolueren in mijn geloof”, zei Alex, waar Seth het mee eens was, en voegde eraan toe dat ze sterk in het geloof blijven door “samen naar de kerk te gaan, samen te bidden, tijd vrij te maken om ons dagelijks leven te bespreken, waar we slagen en op plaatsen waar we harder zouden kunnen proberen om betere mensen te zijn voor onszelf, in de gemeenschap en voor de mensen om ons heen.”

De Baldwins zeiden dat het belangrijk is dat alle verloofde stellen de huwelijksvoorbereiding serieus nemen.

“In plaats van het te zien als iets dat je moet doen, moet je het zien als iets dat je moet doen”, zei Alex Baldwin. “…Er moeten discussies plaatsvinden. Eerlijk gezegd kun je dingen ontdekken die je nog niet wist en misschien ontdek je dat dit niet de relatie is die je nodig hebt.

Reha zei dat koppels die naar de Pre-Cana retraite gaan een enquête met 19 vragen invullen, waarbij elke persoon een score krijgt op een raster, dat vier geloofsconcepten omvat. Ze zei dat het schema echtparen helpt te begrijpen waar hun partner zich in hun geloofsleven bevindt en hoe ze naar elkaar toe kunnen groeien in datgene waar ze het over eens zijn.

‘Gratie zeggen tijdens de maaltijden, dat is gebruikelijk. Het Onze Vader zeggen, dat is een gebruikelijk gebed. De tijd nemen om met elkaar te delen wat hen voedt, of dat nu gebaseerd is op de Bijbel of op de Eucharistie. Het is dus echt een gesprek over wat hen dichterbij brengt. Er zullen verschillende niveaus van groei zijn”, zei ze.

Andrew en Aly Sprick, die onlangs naar McKinney, Texas zijn verhuisd, zeggen dat het focussen op gemeenschappelijke overtuigingen hun relatie en huwelijk heeft geholpen. Aly, 25, is joods en Andrew, 26, is katholiek en groeide op in de Our Lady of the Holy Souls-kerk in Little Rock. Het stel trouwde op 15 oktober 2016 tijdens een ceremonie met een rabbijn en een priester. Het echtpaar liet meerdere lezingen uit het Oude Testament lezen, waarbij de rabbijn de traditionele zeven zegeningen in het Hebreeuws reciteerde en het Onze Vader bad.

Andrew zei dat de grote sleutel communicatie en compromis is. Aly zei dat Andrew vóór de maaltijd een katholiek gebed uitspreekt en dat hij binnenkort zijn eerste Pesach Seder-maaltijd zal bijwonen.

“Ook daar is er veel overlap tussen het jodendom en het christendom. We proberen ons niet te concentreren op verschillen”, zei hij. Maar Aly geeft toe dat we aan het begin van hun relatie “niet wisten hoe een toekomst eruit zou zien. Ik herinner me dat ik een keer in tranen was en dacht: hoe gaat dit werken?

Het echtpaar zei dat het belangrijk is dat interreligieuze koppels de verschillen niet negeren.

‘Beslis wat je kernwaarden zijn en waar je compromissen over kunt sluiten en wat niet, en kijk of die overeenkomen’, zei ze.

WANDELEN MET CHRISTUS

Ter voorbereiding op het huwelijk heeft Mgr. Malone zei dat hij twee belangrijke punten benadrukt om een ​​gelovig huwelijk in stand te houden: hun aanbiddingsleven en gebedsleven. Hij zei dat het van cruciaal belang is dat echtparen elke week naar de mis gaan, en hopelijk naar dezelfde mis, om een ​​routine te ontwikkelen.

“Al die dingen die echt sterk zijn in hun huwelijk en niet zo sterk in het huwelijk, neem die elke week mee naar de kerk om God te danken voor wat ze hebben en smeek God om hun huwelijk te versterken”, zei mgr. zei Malone. “

Sinds 1990 heeft mgr. Malone heeft elk verloofd stel een huwelijksgebed laten ontwikkelen dat ze elke dag van hun verloving en huwelijk kunnen bidden.

“Als echtparen trouw blijven aan dat huwelijksgebed en elke zondag naar de kerk gaan, is het bijna gegarandeerd dat hun huwelijk niet zal scheiden,” zei hij. “Problemen, ja, crises ja… maar dit zijn de instrumenten om ermee om te gaan.”

Jake en Andrea Whisenhunt, die de St. Mary Church in Hot Springs bezoeken, zeiden dat hun huwelijk is verbeterd sinds hun validatieceremonie op 24 september 2016. Het stel trouwde in augustus 2012 in het gerechtsgebouw. ​​Destijds was Andrea niet katholiek. en voelde zich niet op haar gemak in de kerk, zei ze. Na een ontmoeting met pater George Sanders, predikant in St. Mary, die ook een protestantse achtergrond had, zei Andrea, 32, dat ze meer begon te leren over het katholieke geloof van haar man. Ze werd in 2016 lid van de kerk en hun driejarige dochtertje Emma liet zich dopen.

‘Ik denk dat ons huwelijk sterker is geworden sinds we lid zijn geworden van de katholieke kerk. Voordat we de hele tijd ruzie maakten en ruzie maakten over waar we naar de kerk gingen, zijn we er maar mee opgehouden”, zei ze. “… We bidden als gezin tijdens het eten en voor het slapengaan en we proberen de Bijbel te lezen.”

Jake, 34, zei dat hoewel hij zijn vrouw niet wilde ‘dwingen’ katholiek te worden of de mis bij te wonen, het een zegen was om op één lijn te zitten.

‘Het gaf me een heel goed gevoel dat ze mij op dat pad vergezelde, en dat we iets met elkaar konden delen’, zei hij.

Reha zei dat leren hoe je een beste vriend voor je partner kunt zijn, werken aan een relatie en er voor elkaar zijn parallel loopt aan de reis die mensen met God maken. En God zien in een echtgenoot is het ultieme respect.

‘Je kijkt naar Christus, je kijkt naar Jezus. Dat brengt een ander soort respect voor je partner met zich mee dan dat je hem alleen maar als iets beschouwt, ‘zei Reha. “… Het huwelijk zal versterkt worden met Christus in het middelpunt. Niet alleen verbeterd, maar overleefd en gelukkig.”


Lees ons opmerkingenbeleid voordat u een bericht plaatst.

Artikelreacties mogelijk gemaakt door

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *