De eerste bruidsontwerper van Japan, Yumi Katsura, is dood

De eerste bruidsontwerper van Japan, Yumi Katsura, is dood

Yumi Katsura, de eerste bruidsontwerper die in Japan verwesterde bruidsjurken maakte, stierf op 26 april in haar thuisland.

Katsura, 94, stierf in haar huis in Tokio door natuurlijke oorzaken terwijl ze aan het werk was, aldus Paulette Cleghorn, creatief directeur van Yumi Katsura NYC.

Katsura, wiens voornaam Yumi Yuki was, bracht een revolutie teweeg in de bruidssector tijdens haar zestig jaar dat ze daarin werkte. De praktijkgerichte ontwerpster, een alomtegenwoordige in de branche, was in maart nog het gezicht van haar gelijknamige bedrijf, toen ze haar meest recente collectie van 70 bruidsjurken in Tokio presenteerde. Bovenal werd ze ‘high van het doen van een modeshow. Ze voelde dat dit deel uitmaakte van haar missie en van wat ze hier kwam doen. Het was geen baan voor haar. Ze zag het als het doorgeven van de Japanse cultuur aan mensen over de hele wereld. Dat was haar missie in het leven”, zei Cleghorn.

Met haar oversized ronde bril, geknoopte parels, gepolijste ensembles en bijpassende hoofddoeken zou de favoriete look van de ontwerpster gemakkelijk door kunnen gaan als de eeuwige bruiloftsgast. “Ik ben van ’s ochtends vroeg tot ver na middernacht bij Yumi geweest en ze was altijd onberispelijk gekapt. Ik vroeg haar op een dag zelfs of ze in haar kleren sliep. Haar tulband paste altijd bij haar blouse, of jasje en sjaal. Haar nagels waren altijd gedaan, ‘zei Cleghorn.

Tijdens een ongeëvenaarde carrière strekten haar onderscheidingen zich uit tot buiten de bruidsindustrie, nadat ze ooit door het Guinness Book of World Records werd erkend voor het maken van de trouwjurk met de meeste parels – 13.262 echte Akoya-gekweekte exemplaren – en bij een andere gelegenheid gewaden ontwierp die door paus werden gedragen. Johannes Paulus II voor de paasmis.

In overeenstemming met haar wensen zal er in plaats van een begrafenis een herdenkingsshow en herdenkingsevenement worden gehouden.

Katsura, geboren in Tokio, studeerde af aan de Kyoritsu Women’s University en behaalde een diploma aan de afdeling kledingwetenschappen. Vervolgens verhuisde ze naar Parijs, waar ze zich inschreef aan Les Ecoles de la Chambre Syndicale de La Couture Parisienne om haute couture-technieken te leren.

Yumi Katsura Bruidslente 2022
Yumi Katsura Bruidslente 2022 Met dank aan Yumi Katsura

Nadat ze haar vaardigheden verder had ontwikkeld, opende Katsura haar gelijknamige bedrijf en werd ze de eerste bruidsspecifieke ontwerper in Japan. Het jaar daarop opende ze de eerste bruidssalon van het land en presenteerde ze de eerste bruidsmodeshow ooit in Japan.

Baanbrekend als ze was, verwerkte de ontwerpster traditionele Japanse technieken in de bruidsmode. In de loop van haar carrière zijn haar kenmerkende bruidsjurken gedragen door bruiden in meer dan 30 landen. Wat betreft primeurs had Katsura er veel, waaronder het organiseren van de eerste bruidsmodeshow in China en het organiseren van de eerste Asian Bridal Summit in Tokio. In 1993 bereikte ze een nieuwe persoonlijke mijlpaal door de pauselijke gewaden voor paus Johannes Paulus II te creëren. Haar record-trouwjurk met de meeste parels werd in 2012 getoond tijdens een openbare tentoonstelling in Bunkyo, Tokio van de trouwjurk “Yumi Mariee Princess of Mikimoto Pearls”.

Yumi Katsura Bruidslente 2019
Yumi Katsura Bruidslente 2019 Met dank aan foto

Ze nam het voortouw in de branche en publiceerde al snel ‘The Bridal Book’, het eerste Japanse boek dat zich richtte op bruidsmode. De ontwerper publiceerde vervolgens nog veel meer boeken over haar werk. In oktober staat een nieuwe titel gepland, “Yumi Katsura” van Cori Coppola.

Yumi Katsura herfst 2019 bruids
Yumi Katsura herfst 2019 bruids Met dank aan foto

Naarmate haar bedrijf zich ontwikkelde, waagde de ontwerpster zich op de Amerikaanse markt en breidde in 1981 de distributie uit in Frankrijk en Engeland. Haar collectie won snel terrein, met 41 winkels die de lijn van belastingvrije zijde droegen. Toonaangevende retailers zoals Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman, Henri Bendel en Neiman Marcus droegen de lijn. De slimme ontwerper had met goedkeuring van het Japanse Ministerie van Internationale Handel en Industrie de productie opgezet in belastingvrije fabrieken. In 1982 werd de import van ruwe zijde en zijden stoffen naar Japan beperkt onder het door de overheid gecontroleerde programma om Japanse boeren te beschermen en de binnenlandse prijzen zeer hoog te houden, zo meldde WWD destijds.

Yumi Katsura Bruids herfst 2016

Yumi Katsura Bruids herfst 2016

George Chinsee

In de hoogvliegende, vrije jaren tachtig ontwierp ze dramatische bruidsjurken met volledige rok en een kort jasje, zijden satijnen trouwjurken met afneembare sleepjes en slanke kolomjurken in Japanse prints met elke denkbare halslijn. Altijd veelzijdig, Katsura begreep dat geen twee bruiden hetzelfde waren en dat persoonlijke voorkeur een belangrijk verkoopargument kon zijn. Niet afgeschrikt door het overwicht van de bruidsindustrie op het gebied van wit, bood ze al in 1982 ook pastelopties aan.

Als teken van haar erkenning als pionier en gevestigde naam onthulde Katsura in 1988 het Yumi Katsura Bridal Museum in Kobe. Ondanks de zelfgenoegzame naam toont het museum een ​​assortiment authentieke traditionele bruidsjurken van over de hele wereld.

In 1994 breidde ze haar bereik in de Verenigde Staten uit door een kenmerkende boetiek te openen aan Madison Avenue, waar ze een collectie in 120-stijl aanbood die in de verkoop ging van $ 2.500 tot $ 15.000. Binnen drie maanden waren er 32 bruidsjurken verkocht, evenals een onbepaalde hoeveelheid avondkleding. De boetiek aan Madison Avenue is sindsdien gesloten. De Yumi Katsura-collectie wordt nog steeds verkocht in speciaalzaken zoals Kleinfeld Bridal, bekend van ‘Say Yes to the Dress’.

Eind jaren ’90 kwam Katsura’s nichtje Erisa bij het bedrijf en creëerde het label Erisa Katsura for Yumi Katsura om een ​​jeugdiger en betaalbaar assortiment aan te bieden. Ondertussen serveerde Yumi Katsura zulke ultraluxe kledingstukken als een handgehaakte jurk van $ 250.000 met 100.000 Swarovski-kristallen.

In de loop der jaren ontving ze verschillende onderscheidingen, waaronder de onderscheiding van de minister van Buitenlandse Zaken en de eremedaille van Dalian. De ontwerpster werd in 1999 ook het eerste Aziatische lid van de Camera Nazionale della Moda Italiana. Katsura organiseerde haar eerste modeshow in Parijs in 2003. Ze leidde ook organisaties als de Federation of Asia Pacific Bridal Associations en The Japan Bridal Association.

Haar 60 jaar oude bedrijf gaat verder. Er is al een opvolgingsplan opgesteld, waar Katsura uiteraard bij betrokken was, waarbij Ayako Fujiwara, Yukinori Morinaga en Keiko Iino de creatieve touwtjes in handen nemen, in overeenstemming met Katsura’s geest en normen. Ze hebben allemaal meer dan 30 jaar ervaring en hebben nauw samengewerkt met de oprichter. Bovendien zal de Amerikaanse divisie haar creatieve koers blijven behouden onder Cleghorn, die deze rol al meer dan tien jaar vervult. Nick Yeh, CEO van Ashdon Brands, zal toezicht blijven houden op het managementteam van de Amerikaanse divisie. Ashdod tekende in 2011 een Noord-Amerikaanse licentie voor het merk.

Takayuki Kurano, managing executive officer van Yumi Katsura International Co. Ltd., omschreef Katsura als “een visionair, die een diepe passie had voor het verbeteren van de schoonheid van bruiden en het bevorderen van de Japanse bruidscultuur. Haar meedogenloze streven naar uitmuntendheid en liefde voor schoonheid zal ons voor altijd inspireren om haar nalatenschap hoog te houden… we streven ernaar een bedrijf op te bouwen dat de tand des tijds doorstaat en een eeuw meegaat zoals Yumi Katsura voor ogen had.”

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *