Maak kennis met de Amerikaanse experts die het Vaticaan raadpleegt voor advies over huwelijksvorming: Detroit Catholic

Maak kennis met de Amerikaanse experts die het Vaticaan raadpleegt voor advies over huwelijksvorming: Detroit Catholic

(OSV-nieuws) — Ryan Verret herinnerde zich de vroege ochtendtekst van een vriend van een priester, die — omdat het een felicitatieboodschap was — op het scherm explodeerde in een uitbarsting van elektronische confetti.

Hij was begin 16 december opgestaan ​​om wat gebedstijd te hebben voordat zijn zes kinderen in beweging kwamen. Hij antwoordde: “Bedankt – waarvoor?” Zijn vriend stuurde vervolgens een foto van de Bollettino – de nieuwssamenvatting van de Vaticaanse persdienst.

De Bollettino had aangekondigd dat Ryan Verret, samen met zijn vrouw, Mary-Rose Verret, medeoprichters van de Witness to Love-bediening voor huwelijksvorming en -vernieuwing, waren benoemd tot ‘adviseurs’ van het Vaticaanse dicasterie voor leken, gezin en leven.

“Dus ik zei: ‘Mary-Rose! Kijk hier eens naar!'”, vertelde hij aan OSV News.

Zijn vrouw was sceptisch en bang voor nep. “Natuurlijk zei ik: ‘Is dit gephotoshopt?'” voegde Mary Rose Verret er lachend aan toe.

De gezaghebbende bevestiging kwam echter later en met duidelijk minder moderne middelen: een brief in het Latijn van kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, namens paus Franciscus.

Het was een formele erkenning dat het man-en-vrouw-team – dat twaalf jaar geleden met zijn bediening begon en tegenwoordig bijna negentig Noord-Amerikaanse bisdommen bedient – ​​officieel adviseurs van het Vaticaan zou worden. De Verrets zijn het enige Noord-Amerikaanse echtpaar dat in een dergelijke rol bij het dicasterie is aangesteld.

De aandacht vanuit zulke hoge kerkelijke plaatsen erkent het succes van het Witness to Love-model, dat duidelijk verschilt van andere huwelijksvoorbereidingen en de catechumenale benadering van huwelijksvorming weerspiegelt die Johannes Paulus II voor ogen had en die paus Franciscus officieel heeft gemaakt.

De Witness to Love-aanpak daagt niet alleen paren – die vaak van de kerk zijn afgevallen – uit om zich bezig te houden met de leer van de kerk en wat trouwen betekent. Het impliceert ook nauwe begeleiding door een praktiserend katholiek mentorpaar – naar eigen keuze – dat de reis van het paar naar het altaar deelt en hen een ‘reddingslijn’ van steun biedt na de trouwdag.

“Toen we onlangs in Rome waren, deelden we met enkele van de topleden van het dicasterie de ervaring van huwelijksvorming van geëngageerde mensen in de Verenigde Staten”, zei Ryan Verret. “Ze waren echt verrast om te horen dat in veel bisdommen in de VS de voorbereiding van het huwelijk iets is dat wordt uitbesteed – zelfs aan een derde partij – als het om het avondmaal gaat.”

“Ze krijgen vaak de opdracht om gewoon wat video’s te bekijken of online wat vragen te beantwoorden”, voegde Mary-Rose Verret eraan toe, verwijzend naar de aanstaande bruiloft. “Nul begeleiding.”

De Verrets maakten duidelijk dat ze dergelijke programma’s niet per se bekritiseren; ze voorzien in een behoefte. De Verrets twijfelen echter aan de effectiviteit ervan als eerste optie.

“Als zij (het echtpaar) niet al vóór de bruiloft naar de kerk gingen, zullen ze er ook niet meer naar toe gaan”, zei Mary-Rose Verret. “Maar met Getuige van Liefde – met de mentoren naar de kerk gaan; lid worden van de gemeenschap; groeien in deugd; leren bidden; de genade van het avondmaal ontvangen; gaan biechten; als ze niet katholiek zijn, vaak katholiek worden – ze zien hoe de gemeenschap eruit ziet.

“Evangelisatie gebeurt alleen in het tempo van een relatie en vriendschap”, legde ze uit. “En dat is wat er ontbrak. Dat is het onderscheid: dat het relationeel, evangelisch en begeleidend is.”

Het Witness to Love-model – en de verschillende uitkomsten die pastoors uit de eerste hand observeerden bij echtparen vergeleken met hun eerdere ervaringen vóór Kana – trok blijkbaar een paar jaar geleden ook de aandacht van het Vaticaan.

“Onze gegevens laten zien dat deze aanpak het echtscheidingspercentage verlaagt onder degenen die het gebruiken; het trekt meer mensen naar het sacrament van het huwelijk – we hebben ze nodig die in de kerk willen trouwen – en ze gaan naar de mis, “Voegde Ryan Verret toe.

Hij wees erop dat Johannes Paulus werkelijk een beeld had van de huwelijkscatechumenaatbenadering die paus Franciscus nu verdedigt in paragraaf 66 van zijn pauselijke encycliek uit 1981 over het gezin, ‘Familiaris Consortio’. Hij zei dat de voormalige paus in wezen opmerkte dat “als ze na de trouwdag niet naar de kerk of de mis gaan, hun voorbereiding op het huwelijk een mislukking was.”

Paus Franciscus is zich ook scherp bewust van de uitdagingen waarmee moderne echtparen worden geconfronteerd – en reageerde door toezicht te houden op de uitgave van 2022 van het Dicasterie van Leken, Familie en Leven van ‘Catechumenale Pathways for Married Life: Pastoral Guidelines for Local Churches’, een pastoraal overzicht om verloofde paren voor te bereiden op het sacrament van het huwelijk via een huwelijkscatechumenaat.

“Net zoals het catechumenaat deel uitmaakt van het sacramentele proces voor de doop van volwassenen, zo kan ook de voorbereiding op het huwelijk een integraal onderdeel vormen van de hele sacramentele procedure van het huwelijk”, schreef paus Franciscus in zijn voorwoord. Hij merkte op dat het geven van een ‘oppervlakkige voorbereiding’ aan paren het risico met zich meebrengt dat ze een huwelijk vieren dat óf ‘nietig’ is, óf ‘zo’n zwakke basis heeft dat het in korte tijd ‘uit elkaar valt’ en zelfs niet bestand is tegen de druk. eerste onvermijdelijke crises.”

Het Center for Applied Research in the Apostolate, het aan de Georgetown University gelieerde onderzoekscentrum dat onderzoek doet naar de katholieke kerk, merkt op dat in 1965 het aantal huwelijken in de kerk in het voorgaande jaar 347.179 bedroeg. In 2022 was dit aantal 98.354.

“We bevinden ons in een vrije val”, zei Mary-Rose Verret over het sacramentele huwelijk in de kerk, in navolging van paus Franciscus. ‘En als dit geen ontwaaktijd is, weet ik het ook niet meer.’

De Verrets benadrukken echter ook dat het huwelijkscatechumenaat niet alleen bedoeld is om moderne huwelijksvalkuilen te vermijden – het is bedoeld om het evangeliserende potentieel te ontsluiten van gezinnen die St. Johannes Paulus in hen zag. In 2023 schreven de Verrets samen met de nationale redacteur van OSV News, Peter Jesserer Smith, het boek “The Road to Family Missionary Discipelschap” als een praktische routekaart voor hoe kerken van het onlangs onthulde huwelijkscatechumenaat een startpunt kunnen maken voor de levenslange reis van gezinnen om te volgen. Jezus Christus en geef hen de kracht om het Evangelie van Christus te delen.

Julia Dezelski, adjunct-directeur voor huwelijk en gezinsleven bij het secretariaat voor leken, huwelijk, gezinsleven en jeugd van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen, werd tegelijkertijd met de Verrets benoemd tot lid van het dicasterie voor leken, gezin en leven.

Ook zij weet hoe belangrijk het is dat het leggen van een sterke basis voor het huwelijksleven de sleutel is tot sterke gezinnen die het geloof doorgeven.

“Zonder het gezin vindt er eenvoudigweg geen overdracht van het geloof plaats”, benadrukt Dezelski. “En er is een slechte overdracht van het geloof geweest – wat we zien bij de daling van het aantal kerkbezoekers; bij de opkomst van de ‘nones’- en jongvolwassenenpopulaties; bij de daling van het aantal huwelijken in het algemeen, maar vooral in de kerk.”

“Het huwelijk als fundament van het gezin is zo belangrijk om te benadrukken”, voegde Dezelski eraan toe. “Dus ik wil het Vaticaan graag blijven helpen – en samenwerken met de implementatieplannen voor het huwelijkscatechumenaat.”

Een nieuwe USCCB-website – lovemeansmore.org – heeft tot doel bronnen te bieden om inzicht te krijgen in wat liefde precies is, afgezien van vaak oppervlakkige seculiere definities.

Het is een complex en gevoelig onderwerp, geeft Dezelski toe.

“Ik zou het dicasterie en het Vaticaan heel graag willen aanmoedigen om meer duidelijkheid te verschaffen over deze kwesties – om duidelijkheid te helpen creëren rond de antropologische kwesties van man en vrouw. En dat zal natuurlijk een beetje moeilijk worden – vooral omdat het recente document van de DDF,” zei Dezelski, verwijzend naar de Dicasterie van het Vaticaan voor de Geloofsleer en zijn recente verklaring “Fiducia Supplicans” (“Supplicating Trust”) over “de pastorale betekenis van zegeningen.”

In het acht pagina’s tellende document stond dat katholieke priesters mensen in een verbintenis van hetzelfde geslacht en andere onregelmatige verbintenissen, zoals gescheiden en hertrouwde paren, konden zegenen – op voorwaarde dat de verlenging van een zegen niet verward mag worden met de leer van de kerk over het sacramenteel huwelijk, noch mag plaatsvinden binnen een liturgische viering.

“Het zorgde voor wat verwarring en heeft sommigen van ons een beetje in de war gebracht”, reflecteerde Dezelski. “Dit zijn dus belangrijke gesprekken om te voeren.”

Maar ze voegde eraan toe dat het deel uitmaakt van de rol van de leken om duidelijkheid over deze kwesties te vragen en de hele kerk te herinneren “aan de zekere en solide katholieke leer waarvan we weten dat deze waar, langdurig en onveranderlijk is.”

Zowel de Verrets als Dezelski begeleiden deelnemers aan de tweede Marriage Catechumenate Summit, die van 22 tot 24 april in Houston wordt gehouden.

“Het is bedoeld om onze bisschoppen en leiders – vooral diocesane leiders – te helpen beter te begrijpen wat het Vaticaan met dit document voorstelt,” zei Dezelski, verwijzend naar “Catechumenale Pathways for Married Life.” Ze voegde eraan toe dat de top de deelnemers ook helpt “beter te begrijpen hoe we deze op lokaal niveau, in de Amerikaanse context, kunnen implementeren.”

Ongeveer 120 deelnemers uit zowel de VS als Canada namen deel aan de top van 2023.

“De laatste top was het openbreken van het document”, zei Mary-Rose Verret. “De nadruk ligt deze keer op strategische planning voor hoe de implementatie van het huwelijkscatechumenaat er praktisch uit zou kunnen zien in een bepaald bisdom.”

Eén doel van de bijeenkomst is het voorbereiden van een samenvatting die aan de Amerikaanse bisschoppen kan worden gepresenteerd tijdens een toekomstige algemene vergadering, die de bisschoppen tweemaal per jaar houden.

“Dit alles is slechts een inspanning van de hele kerk”, zei Dezelski. “Het is aan ons allemaal.”

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *